Kikapcs

Tűzgömböt láttak Szegedtől 100 kilométerre

Nagyon lassú, de fényes tűzgömb tűnt fel Magyarország felett hétfő este 19:52-kor, a jelenség elméletileg az ország teljes területéről – így Szegedről is – látható volt. A Magyar Meteoritikai Társaság által üzemeltetett tűzgömbkamera-hálózat bajai, bükki és győri teljes égbolt kamera állomásainak felvételén jól látható a fehér, egyszer robbanó égi jelenség.

Mint az MMT közleménye írja, a szokatlanul lassú, fehér színű, egyenletesen felfényesedő, majd hullámzó fényű tűzgömb a bükki, déli irányba néző teljes égbolt állomás kameráján a Nagy Kutya csillagképben tűnt fel, a fényes Sirius csillag mellett, ugyanekkor a bajai allsky állomás északra néző kamerája már az Oroszlán csillagképben látta. Ez azt jelenti, hogy a fényes meteor valahol a két kamera közötti magyar légtérben tűnhetett fel. Az elért legnagyobb fényessége miatt azt valószínűsítik, hogy a tűzgömb teljes anyaga elégett, elporladt a magaslégkörben.

Így látták az égi csodát a társaság bajai és bükki kamerái:

OKTÓBERBEN IS JÁRT TŰZGÖMB AZ ORSZÁG EGÉN, AKKOR TÖBB SZEGED365 OLVASÓ IS LÁTTA

Tűzgömb húzott át az égen – írtuk meg október végén, a különleges égi jelenség 18 óra 28 perckor, főként délnyugat felé volt látható. A portálon fellelhető videók Győrből, Pécsről, Szolnokról és Szentendréről érkeztek, azonban több Szeged365 olvasó is jelezte az este, hogy nálunk is látni lehetett, amint a fényes csíkot húzó tűzgömb egyszer csak felrobban. 

TŰZGÖMBÖK, AVAGY A VILÁGŰR GYORSHAJTÓI

A különösen fényes meteorokat tűzgömbnek nevezik. Ezek általában olyan kőzetek, melyek nagy sebességgel száguldanak át a világűrön. A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek. Gyakrabban fordul elő a meteoresők idején, például a Geminidák vagy a Perseidák hullása időszakában. A tűzgömb kialakulásához többnyire 1 cm vagy annál nagyobb méretű szilárd anyag szükséges. Ritka esetben az ilyen meteorit a légkörben való izzás után elérheti a felszínt.

Azok a meteorok, amik később felizzanak a légkörben és ezáltal láthatóvá válnak, többnyire szuperszonikus sebességgel érik el a légkört.

A tűzgömb inkább kisbolygó eredetű anyagból keletkezik, mint üstökösből.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb