KikapcsVideo365

Urbex365: II. világháborús óvóhelyek nyomában Szegeden

A II. világháború idején a légitámadások Szeged városát is veszélyeztették, ezért óvóhelyeket alakítottak ki a város különböző pontjain. Ezek az óvóhelyek többnyire a belváros területén a nevezetes épületeinknél találhatóak, mint például a bíróság, a színház, a városháza, de a Takaréktár utcai OTP épülete, vagy az egyetemisták egykori közkedvelt szórakozóhelye, a Jate Klub is óvóhelyként szolgált. Következő Urbex365 rovatunkban ezekről az óvóhelyekről, a légoltalom szegedi történetéről Oláh András Pállal, légoltalom kutatóval beszélgettünk.

AZ EGYKORI ÓVÓHELYEK MA MÁR KLUBOKKÉNT, KOCSMAKÉNT ÉLNEK TOVÁBB

Ha nyitott szemmel járunk belvárosunkban, felfedezhetjük az épületek járdával egy szintben fekvő pinceablakait, amelyek jó eséllyel a II. világháborút megelőzően óvóhely gyanánt épültek. Ma már az egykor fontos, életmentő funkciót betöltő pincehelyiségek klubokká és kocsmákká alakultak át, régi jelentőségüket teljesen elfeledve.

AZ ELSŐ LÉGITÁMADÁS 1941-BEN ÉRTE SZEGEDET

Szeged városa a légi veszélyeztetettsége alapján a legveszélyeztetettebb, “A” besorolást kapta. Az első légitámadás 1941. április 7-én sújtott le városunkra, amikor is a jugoszláv légierő a balkáni események kapcsán légitámadásokat hajtott végre Szeged vasúti létesítményei, valamint a repülőtér ellen. Az igazi próbatétel azonban 1944. június 2-án következett be, az első amerikai légitámadással. Ezt követően, ezzel együtt Szeged hat légitámadást élt át.

Nézd meg videónkat, melyben Oláh András Pál mesél nekünk Szeged eme izgalmas történelmi korszakáról, melynek nyomait nap, mint nap felfedezhetjük városunkban. Ha pedig igazán belemélyednél a témába itt minden kérdésedre választ kaphatsz.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb