Mindenmás

Napi pakk: fagyos reggellel indít a vasárnap, boldog születésnapot, Robbie Williams!

Tavasz anyó kicsit magunkra hagy minket ezekkel a zord mínuszokkal, úgyhogy remek nap lehet ez a mai például arra is, hogy együtt szurkoljunk gyorskorcsolyázóinknak, akár ezekben a pillanatokban is Kékesi Mártonnak, valamint kora délután Krueger John-Henrynek, Liu Shaoangnak és Liu Shaolin Sándornak. Este pedig kiderül, hogy indulhat-e Kozuback Kamilla a a big air számban. De addig is itt a Szeged365 Napi Pakk a reggeli kávéd mellé!

SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES

Lindának, Ellának, Gergelynek, Katalinnak, Leventének, Leilának, Maurának és Benignusznak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 1983 óta február második vasárnapja a Házasság Világnapja.
    A vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó farsangi időszak a klasszikus báli szezon. Mivel ekkor a mezei munkák nem kötötték le az embereket és a mulatozást tiltó böjt sem volt, hagyományosan ez volt a házasságkötések legfőbb ideje is.
    Magyarországon az 1894-ben hozott XXXI. törvénycikk rendelkezett úgy, hogy érvényes házasságot polgári tisztviselő előtt kell kötni – szemben az addig a kereszténység elterjedése óta egyeduralkodó egyházi házasságkötéssel.
  • Ma éppen 74 éve, hogy megalapították a Kossuth-díjat.
    Az első alkalommal 110-en részesültek ebben az elismerésben, többek között posztumusz díjként Bartók Béla, József Attila és Derkovits Gyula is.
  • 156 éve hangzott fel először a Kék Duna keringő. Nikolaus Dumba, Palais Dumbajában tartották az ősbemutatót. Eredeti címe: An der Schönen blauen Donau (Op. 314) ifj. Johann Strauss 1866-ban komponált leghíresebb műve, ami eredetileg kórusműnek íródott, csak később írta át Strauss hangszeres formátumúra. A történelem eddig legtartósabb sikerű tánczenéje. Ma már a mű fix része és csúcspontja a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjének, holott sosem része a hivatalos programnak és mindig ráadásként játsszák.
  • 115 éve született Rajz János Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színész.
    Érdemes és kiváló művész. Szállóigévé vált egyik leghíresebb mondata: “Az a szép zöld gyep. Az fog nekem nagyon hiányozni. Az. A gyep.”
  • 1945. február 13-án véget ért Budapest ostroma és a főváros német megszállása. Erre emlékezünk Budapest felszabadulásának napján.
  • Ma éppen 60 esztendeje, hogy átadták a szép magyar beszéd jutalmazására az első alkalommal Péchy Blanka által alapított Kazinczy-díjat.
  • 1972-ben ezen a napon mutatják be a Grease című musicalt a New York-i Broadway-n.
  • A 48. születésnapját ünnepelheti ma Robbie Williams angol énekes.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb