Közélet

Best of Orbán Viktor: évértékelő, MZP reakciója, Gyurcsányosdi, gombák és a benzinár

A Várkert Bazárban tartotta sorban 22. évértékelő beszédét szombaton Orbán Viktor, melyben a benzinár-stoptól a gombákig szinte minden elhangzott. Az alábbi cikkünkben összeszedtük a legfontosabb miniszterelnöki kijelentéseket, összefoglalónk második felében pedig jövünk Márki-Zay Péter, az MSZP és a DK hivatalos reakcióival, a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében.

Orbán Viktor 23 évvel ezelőtt, 1999. február 4-én tartotta első országértékelő/évértékelő beszédét. Az Egyesült Államokból átvett műfaj hagyománnyá vált, 2002 után ellenzékből, illetve a 2010-es kormányváltás után ismét miniszterelnökként minden évben – kivéve 2021-ben a járványhelyzet miatt – megtartotta évértékelőjét.

MAGYAROK VAGYUNK, AKIKNEK A KÖZÖS SZENVEDÉLYE MAGYARORSZÁG

Mi, akik ma itt összejöttünk, különböző emberek vagyunk, de egy dolog közös bennünk: magyarok vagyunk, akiknek közös szenvedélye Magyarország – kezdte Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjét Budapesten, a Várkert Bazárban. A kormányfő azt mondta, amit a baloldal tesz, lehet, hogy egy új politikai stratégia.

“Vérig sérteni az embereket, gúnyolódni a fogyatékkal élőkön, belegyalogolni a vidékiekbe, fenyegetni a nyugdíjasokat és lenézni a nőket. Emberemlékezet óta nem beszéltek így a magyarokkal. Az ember nem hisz a fülének” – jelentette ki.

Orbán Viktor azt mondta: a baloldal, bár olyan, amilyen, “benne van a nemzetben, mint a balsors a Himnuszban”.

HORN GYULA FOROG A SÍRJÁBAN

Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont nem zavarja, ami a baloldalon történik, elvégre “ők hozták az ország nyakára ezt az egész showműsort” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében, szombaton Budapesten.

A kormányfő azt mondta, a baloldal miatt “Horn Gyula forog a sírjában, Medgyessy nem győz félrenézni, az SZDSZ-esek pedig zavartan bámulják a cipőjük orrát”.

Úgy látja, “csak Gyurcsányt és Bajnait nem zavarja”, elvégre “ők hozták az ország nyakára ezt az egész showműsort”, hogy ne látszódjék: valójában ők készülnek visszatérésre.

LEJÁRATÓ AKCIÓK, KAMUVIDEÓK, RÉMHÍREK ÉS A COVID-19

“Amikor zárni kellett, nyitást követeltek, amikor nyitni kellett, akkor zárást. Diktatúrát harsogtak, külföldi lejárató akciókat szerveztek, kamuvideókat, ál- és rémhíreket terjesztettek” – értékelte a baloldal járvány alatti hozzáállását. Orbán Viktor ezt súlyos felelőtlenségnek nevezte, hozzátéve: halálos világjárvány idején a családok millióinak félelmét kormánybuktatásra kihasználni minden ítélőszék előtt védhetetlen cselekedet.

“Mind a kettőnek el is jön majd az ideje, az egyik április 3-án, a másik pedig a Jóisten rendelése szerint” – jegyezte meg.

Kijelentette: a kormány a koronavírus-járvány alatt is egységes és higgadt maradt, az ország cselekvőképessége egy pillanatig sem forgott veszélyben, vagyis a 2011-ben bevezetett új alkotmányos államvezetési rend jól vizsgázott.

MEGÉRKEZTEK A 13. HAVI NYUGDÍJAK

A járvány alatt a családoknál sem kellett behúzni a kéziféket, ezt tartja a magyar gazdaság válság alatti legnagyobb teljesítményének Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő szombaton, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében hangsúlyozta: megkezdődött a 25 év alattiak adómentessége, a családok kézhez vehetik az adóvisszatérítésüket és a 13. havi nyugdíjak is megérkeztek a napokban. Az utóbbi nemcsak gazdasági fegyvertény, de valódi jóvátétel is – értékelt. “Azt adjuk vissza, amit a Gyurcsány-Bajnai kormány elvett” – fűzte hozzá. Elmondta azt is, hogy a minimálbér 2022-ben 20 százalékkal nő, a munkát terhelő adók pedig 4 százalékkal csökkennek.

“Tető alá hoztuk a nagy nemzeti megállapodást, amely magába foglalta a szakszervezeteket, a munkaadókat, a kormányt és a megállapodást szentesítő parlamentet is. Kivéve persze a baloldalt, amely semmit sem szavazott meg” – emlékeztetett a miniszterelnök.

MEGHOSSZABBÍTOTTÁK A BENZINÁR-STOPOT

További három hónappal hosszabbítják meg az üzemanyagár-stopot – jelentette be szombat délutáni évértékelőjén Orbán Viktor. A miniszterelnök emlékeztetett, négy stopot vezettek be a gazdaságban:

  • a rezsi,
  • üzemanyagár,
  • kamat
  • és élelmiszerárstopot.

“Ilyen 30 éve nem történt Magyarországon” – mondta, majd hozzá tette, az EU-ban az áram ára nálunk a legalacsonyabb, a gáz ára a harmadik, az üzemanyagár az ötödik. Orbán Viktor szerint hatósági ár nélkül több mint 500 forintba kerülne az üzemanyag, majd bejelentette, további három hónappal meghosszabbítják a benzinár-stopot.

EGYMILLIÓVAL DOLGOZNAK TÖBBEN, MINT A GYURCSÁNY-KORMÁNY IDEJÉN

A vírusjárvány ellenére még soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon a rendszerváltás óta, több mint egymillióval dolgoznak többen, mint a Gyurcsány-kormány idején – hangsúlyozta Orbán Viktor a Várkert Bazárban tartott szombati évértékelő beszédében. Felidézte, hogy 2010 óta új magyar gazdaságot épített a kormány, úgy döntöttek, hogy segély helyett munkát adnak az embereknek.

Arra is felhívta a figyelmet: tavaly sikerült egy újabb “brutális rekordot” dönteni, Magyarország exportteljesítménye 119 milliárd euróra nőtt. Emellett  2010-ben arról is döntött a kormány, hogy a kulcságazatokat magyarosítja, ezért a külföldi tulajdont 50 százalék alá szorítja a bankrendszerben, a médiában és az energiaszektorban is. Hozzátette: a bankoknál 60, a médiában 66, az energiaszektorban pedig 71 százalékról indultak, de mára mindenhol többségbe került a magyar tulajdon.

A BALOLDAL NEM SZAVAZTA MEG A FONTOS TÖRVÉNYEKET

A baloldal semmit sem szavazott meg azokból a törvényekből, amelyek a koronavírus-járvány alatti válságkezelést segítették – emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében. Elmondta: a baloldal nem szavazta meg a koronavírus elleni védekezés alapjául szolgáló törvényt, a hitelmoratóriumot, a minimálbéremelést, a családi adóvisszatérítést, a 25 év alattiak adómentességét és az adócsökkentéseket sem. Azt is felidézte, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány a válság idején a jelenlegi kormánnyal éppen ellentétes utat járt be, “ők hátrafelé mentek”. Elvették a 13. havi nyugdíjat, egyhavi fizetést, egy év gyest, megszüntették az otthonteremtési programot és a családok adókedvezményét, fizetőssé tették az egészségügyet. Kétszeresére emelték az áram, háromszorosára a gáz árát.

MÁRKI-ZAY KONTRÁZOTT: AZ ORSZÁG VALÓDI GONDJAIRÓL SZÓ SEM VOLT

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint Orbán Viktor kormányfő vele foglalkozott sokat, az ország valódi gondjaival pedig semennyit szombati évértékelő beszédében.

Márki-Zay Péter a miniszterelnök beszédére reagáló rövid Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, “Orbán Viktor évértékelőjének az egyetlen erénye az volt, hogy ez volt az utolsó miniszterelnökként”.

“Úgy történt, ahogy sejtettem: üres szónoklat, zavaros képek, szóvirágok” – közölte az ellenzéki politikus, hozzátéve, ha Orbán Viktor komolyan gondolná mindazt, amit mondott, akkor kiállna vele vitázni.

DK: NEM VOLT IDŐNK SZÓRAKOZTATÓ SHOWMŰSORT NÉZNI

“Értesültünk arról, hogy Orbán Viktor ma évértekelő címén a fideszes kiváltságosok körében mondott beszédet. Az eseményen elhangzottakat sajnos nem tudjuk kommentálni, mert nem volt időnk szórakoztató showműsort nézni, a Demokratikus Koalíció politikusai és aktivistái ma egész nap az utcán vannak. Ajánlást gyűjtenek, kampányolnak, és meghallgatják az emberek problémáit, amelyekre a fideszes elit 12 éve süket és vak” – írta a sajtónak körbeküldött, ma délutáni közleményében a Demokratikus Koalíció.

MSZP: BESZÉLJÜNK A MAGYAR VALÓSÁGRÓL

Az orbáni lázálmok helyett beszéljünk a magyar valóságról! – kezdte reakcióját az MSZP, melyet a továbbiakban szó szerint közlünk:

“Évet értékelt Orbán, zárt kapuk mögött, a Fidesz kiváltságosainak beszélt. Azoknak a kiváltságosoknak, akik az elmúlt 12 évben az irányított közpénz-lenyúlások nyertesei voltak, akik Magyarországot és a magyar embereket fentről nézik és lenézik. Akik migránsokkal riogatnak, de pénzért húszezer migránst engedtek be Magyarországra; akik Sorost és Brüsszelt szidják, de Soros és Brüsszel segítségével jutottak el oda, ahol tartanak; akik Michelin-csillagos étteremben vacsoráznak, jachtoznak, helikoptereznek az ellopott közpénzből, miközben nem látják a társadalom nagy részének mindennapi problémáit.

Ha Orbán nem félne, ha valóban lenne mire büszkélkednie 12 év kormányzás után, akkor kiállna vitázni Márki-Zay Péterrel, ahogyan az demokráciában választás előtt szokás. De ennyire nem bátor, mert tudja, hogy a csúsztatásai, terelései, féligazságai egy vitahelyzetben hamar lelepleződnének.

12 év után ott tartunk, hogy Magyarország az Orbán-kormány alatt az EU egyik legkorruptabb állama lett, a fejlettségi rangsorokban hátrébb csúsztunk, az államadósság megduplázódott, a forint soha nem látott szintre gyengült, az infláció 15 éves csúcsra ugrott.”

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb