Smart SzegedVideo365

Green365: látogass el velünk az ország első algafarmjára, Tiszaszigetre

Szegedtől 13 kilométerre, Tiszaszigeten található az ország első algafarmja, ahol Európa-szerte egyedülálló technológiával, innovatív zárt rendszerű fotobioreaktor rendszerben termesztik a spirulina algát, mely számos pozitív élettani hatással bír szervezetünkre: tápanyagban nagyon gazdag magas fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Az üzem létrejöttéről és működéséről Mucsiné Dr. Hoffmann Anna termelésvezetővel beszélgettünk.

2019 ÓTA FOLYIK AZ ALGATERMESZTÉS A TISZASZIGETI ÜZEMBEN

Az algatermesztés napjainkban még nagyon gyerekcipőben jár és számtalan kiaknázatlan lehetőséggel bír. Erre a piaci résre csapott le a Globál 21 Kft. és az Alga-System Kft., akik 2017-ben egy nyertes GINOP-pályázatnak köszönhetően megvalósíthatták régóta dédelgetett álmukat és közösen létrehozhatták tiszaszigeti algaüzemüket, ahol 2019 óta nevelgetik a spirulina algát, mellyel, ha minden a tervek szerint alakul, az év második felében az étrendkiegészítők piacára szeretnének betörni.

A WHO SZERINT A SPIRULINA TÁPÉRTÉKE NAGYOBB BÁRMILYEN ISMERT ÉLELMISZERNÉL

A spirulina a kékeszöld színű algák egy típusa, mely már 3,5 milliárd éve él a Földön. A WHO adatai szerint a spirulina tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél. Ennek köszönhetően szerepel az űrhajósok étrendjében is, mivel minden benne van, amire az emberi szervezetnek szüksége lehet.

JELENLEG 15 EZER LITEREN FOLYIK A TERMELÉS, DE HAMAROSAN SOR KERÜL A REAKTOROK BŐVÍTÉSÉRE

Anna elárulta, amikor beindították az üzemet, először egy algabankból vásároltak 250 milliliternyi folyadékkultúrát, majd ennek növelték folyamatosan a térfogatát. Ennek köszönhetően jelenleg 15 ezer literen folyik a termelés.

“A jelenlegi rendszerünk egy hónap alatt 100 kg biomasszát tud termelni. Ennek a mennyisége még csökken a szárítással, ezért a piacra nyitás előtt mindenképp szeretnénk még bővíteni a meglévő reaktoraink számát” – számolt be róla Anna, majd hozzátette, jelenleg 3 önálló, egyenként 5000 literes zárt fotobioreaktor rendszerben folyik a termelés, ezt a jövőben 27 fotobioreaktor rendszerre szeretnék növelni, amellyel már 1000-1500 kg biomasszát állíthatnának elő havonta.

Nézd meg az algafarmon készült videónkat, melyben Anna segítségével bemutatjuk a termesztés folyamatát egészen az algák nevelésétől addig, hogy a készítmény por formájában a kapszulába kerül!

Operatőr és fotó: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb