Mindenmás

Nemzetközi migránstalálkozó volt hétfő éjjel is Szegeden és környékén

Két embercsempész és harminckét illegális határátlépő gondolta úgy, hogy ezúttal nekik sikerülni fog és észrevétlenül tudnak átosonni megyénk határain. Határőreink cseh és osztrák kollégáikkal, mezőőrökkel és polgárőrökkel kiegészülve azonban résen voltak és lefülelték őket.

A rendőrök az éjszaka során elfogtak két embercsempészt és 32 illegális migránst feltartóztattak Csongrád-Csanád megyében – olvasható a police.hu közleményében. A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh és osztrák rendőrökkel együttműködve 2022. február 21-én 22 óra és február 22-én 6 óra között 32 illegális migránst tartóztattak fel Ásotthalom külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Szegedi Rendőrkapitányság járőrei a ruzsai mezőőrökkel és polgárőrökkel együttműködve 2022. február 22-én 0 óra 20 perckor Ruzsa külterületén ellenőriztek egy lengyel honosságú Reanult Scenic típusú autót, amit egy 32 éves ukrán állampolgár vezetett. A járműben rajta kívül további 5, magát afgánnak valló férfi tartózkodott, akik személyazonosságuk mellett jogszerű magyarországi tartózkodásukat sem tudták igazolni.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei 0 óra 50 perckor Szeged-Gyálarét külterületén egy lengyel honosságú Opel Vivaro típusú gépjárművet és annak ukrán sofőrjét is ellenőrzés alá vontak. Az autóban a vezetőn kívül további 7 fő, magát szírnek valló személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták.

Az rendőrök a sofőröket mindkét esetben előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellenük embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb