KözéletSmart Szeged

A Szeged-Szabadka vasútvonal fejlesztésével megújul Röszke állomás, Szentmihály pedig új megállóhelyet kap

Javában zajlik a Szeged-Rendező és Röszke országhatár közötti vasútvonal fejlesztésének tervezési és kivitelezési munkáinak megvalósítása, olvasható Röszke község hivatalos Facebook oldalán.

ELŐSEGÍTI AZ INTERREGIONÁLIS KAPCSOLATOKAT SZEGED ÉS SZABADKA KÖZÖTT

Mint írják, a fejlesztés lehetővé teszi a Budapest – Kelebia vasútvonal teljes kizárással járó fejlesztési munkáinak időszakában a tranzit áruforgalom kerülő útvonalon történő szervezését, elősegíti az interregionális kapcsolatokat Szeged és Szabadka nagyvárosok és vonzáskörzetük között. Az átépítés hatására a vasúti pálya átbocsátó képessége, terhelhetősége, mind a személy, mind az árufuvarozás tekintetében jelentősen megnő.

A FEJLESZTÉS 13.075 KM-T ÉRINT

A kivitelezéssel érintett szakasz hossza: 13,075 km. Az egyvágányú vasúti vonalszakasz kiépítési és az engedélyezési sebessége 120 km/h (egyes, rövidebb szakaszokon külső korlátozó tényezők miatt 80 km/h). A MÁV korszerűsíti a teljes biztosítóberendezést, távközlést, átépülnek a keresztező és párhuzamos utak.

A PROJEKT SORÁN KERÉKPÁRTÁROLÓK, ESŐBEÁLLÓK, ZAJVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK ÉS KORSZERŰ TÉRVILÁGÍTÁS IS MEGVALÓSUL

Szentmihály újonnan létesülő megállóhelyén és Röszke állomáson P+R parkolók és B+R kerékpártárolók, esőbeállók, korszerű utastájékoztatás és térvilágítás létesül. A vasútvonal villamosításához felsővezeték-hálózatot építenek ki a teljes vonalon, és új villamos alállomás telepítése szükséges Szegeden. Az összes megépülő váltó fűtéssel lesz ellátva, így biztosítva télen is az akadálymentes közlekedést. Aktív zajvédelmi intézkedésekkel, műszaki megoldásokkal biztosítják a beépített környezetre vonatkozó zajterhelési határértékeket.

RÖSZKÉN AZ UTASOK RÉSZÉRE ÚJ ÉPÜLETET HÚZNAK FEL

Röszke állomáson a meglévő felvételi épület funkciója átalakítást követően üzemi épület lesz, az utasok számára új épületet húznak fel, a meglévő épülettel átellenes oldalon, ehhez kapcsolódik az új közterületi kapcsolat, úttal parkolóval. Röszke állomáson a pénztárcsarnokokban összevont indulási, érkezési monitort helyeznek el.

6 PÁR NEMZETKÖZI IC KÖZLEKEDIK MAJD NAPONTA SZEGED ÉS SZABADKA KÖZÖTT

A tavasszal induló nagygépes pályaépítési munkákon kívül biztosítóberendezési, távközlési, erősáramú fejlesztések, valamint a keresztező utak, műtárgyak felújítása szerepel a tervek között. A menetrendi lehetőségeket jelentősen befolyásolja az alkalmazandó VÁM és határrendészeti technológia és azok normaidői. A személyszállító vonatok előzetesen tervezett napi száma:

– 6 pár nemzetközi IC vonat

– 9 pár belföldi személyvonat Röszke és Szeged között.

A BERUHÁZÁS 41 MILLIÁRD FORINTBÓL VALÓSUL MEG

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019-ben felkérte a MÁV-ot a 136. számú Szeged – Röszke országhatár közötti vasútvonal tervezési és kivitelezési munkáira vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás megindítására. A Támogatási Szerződés alapján a kivitelezésre az egyéb elszámolható költségekkel együtt mintegy 41 milliárd forint áll rendelkezésre. A kivitelezőnek 24 hónap teljesítési időszak áll rendelkezésre 2023 őszéig.

Forrás és fotók: Röszke község Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb