BlogKikapcs

Urbex365: legenda vagy valóság? Titokzatos szovjet tank lapulhat a Tiszában

A legenda szerint 1944-ben, amikor a pontonhíd szétnyílt egy T-34-es harckocsi süllyedt a Tiszába négy-, vagy ötfős személyzetével együtt, amely ma is ott lapul a Belvárosi híd alatt. Ma már tudjuk, hogy a legenda valóság, hiszen egy régészbúvár csapatnak sikerült is azt szonárral megtalálni, sőt, a Szegedi Haditechnikai Park tervei között szerepel a jármű kiemelése is a folyóból. Legújabb Urbex365 rovatunkban a titokzatos szovjet tankról kérdeztük Dr. Tóth János Attila régészbúvárt, az Argonauta Kutatócsoport vezetőjét, a ráckevei Árpád Múzeum régészét, aki maga is részt vett a szonáros kutatásban.

A MÓRA FERENC MÚZEUMMAL EGYÜTTMŰKÖDVE FOLYT A KUTATÁS A TISZA MEDRÉBEN

Dr. Tóth János Attila elmesélte a szegedi Móra Ferenc Múzeummal együttműködve felderítéseket végzett a Tisza medrében. A kutatás elsődleges célja nem a harckocsi volt, hanem a 18. században egy Erdélyből, Gyulafehérvárról hajón érkező, a térségben talált római kori feliratos és faragott kövek megtalálása volt, amelyeket Bécsbe, a császári udvar díszítésére szántak, azonban egy baleset következtében a hajó elsüllyedt a kincseivel együtt, melyek valószínűsíthetően szintén a Tisza hullámsírjában fekszenek.

NAGYON SOK TÉNYEZŐTŐL FÜGG, HOGY A HARCKOCSIT A FELSZÍNRE TUDJÁK-E HOZNI

A véletlen pedig úgy hozta, hogy a kutatás során a régészbúvár a római kori kincsek helyett a szovjet tank roncsaira bukkant. Dr. Tóth János Attila elmondta, a történet itt megrekedt, mert ahhoz, hogy tovább lehessen lépni egy ipari búvár merülést kellene végrehajtani, víz alatti videót készíteni, méréseket végezni, hiszen, ha ez tényleg egy harckocsi, akkor fel kellene mérni az állapotát, azt, hogy van -e benne lőszer, hiszen ez nagyban befolyásolja a tank alaposabb kutatását. Azt is figyelembe kell venni, ha esetleg az emberek a tank elsüllyedésekor nem tudtak kimenekülni, akkor hősi halottak is nyugodhatnak a Tisza mélyén, ettől a pillanattól kezdve pedig ez nem egyszerűen egy objektum, hanem egy hadisír, melyben egy szovjet katona nyugszik. Ez bonyolítja a harckocsi esetleges kiemelését, mert akár diplomáciai problémát is okozhat.

SZEGED GAZDAG VÍZ ALATTI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGGEL RENDELKEZIK

Szeged víz alatti kulturális öröksége igen gazdag, ahogy a szakember beszámolt róla, de véleménye szerint ez az örökség a legjobb helyen a víz alatt van, majd, ha 10-20-50 év múlva meg tudjuk teremteni a kiemeléshez szükséges optimális feltételeket, akkor érdemes hozzálátni, a harckocsi akkor is ugyanúgy hullámsírjában fog nyugodni.

Hallgasd meg teljes interjúnkat Dr. Tóth János Attila régészbúvárral, melyből még több részletet megtudhatsz a merülésről, a tank felfedezéséről és arról, milyen kincseket rejt még a Tisza Szegednél.

A szonárral készült képeket a tankról köszönjük Dr. Tóth János Attilának!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb