Közélet

Mennyibe kerül az SZTE elvégzése? Készüljünk fel!

A legtöbb szülő álma, hogy gyermeke egyetemi végzettséget szerezzen. Hiszen diplomásként jóval több lehetősége lesz a munkaerőpiacon: nagyobb eséllyel fog jobb állást és magasabb fizetést kapni. De vajon mekkora összeget igényel egy diploma megszerzése? Mutatjuk a részleteket. 

Az idei egyetemi jelentkezések időszaka lezajlott, júliusig több tízezren várják izgatottan a ponthatárok meghirdetését. Rengetegen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre is, hiszen ez országunk egyik legjobb hírű és legsokoldalúbb egyetemi képzést nyújtó intézménye. 

És amíg a felvételiző fiatalok a ponthatárokat várják és az esélyeiket latolgatják, addig szüleik számára egy legalább ennyire fontos kérdés adja fel a leckét: miből fogják finanszírozni a képzést anélkül, hogy teljesen kiürítenék a családi kasszát?

Nagyságrendileg mekkora költségekre számíthatunk a gyermekünk képzése alatt az SZTE-n? És mikor érdemes elkezdeni az erre való takarékoskodást? Cikkünk fontos, az egész család pénzügyi helyzetét meghatározó kérdésekre ad választ. 

A SZEGEDI ALMA MATER

Szeged patinás tudományegyeteme nem véletlenül ilyen népszerű, hiszen hazai és nemzetközi megítélése is kiváló. A brit Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási listáján például a legeredményesebb magyar egyetemként tartják számon.

És hogy kikkel büszkélkedhet? Itt tanult és diplomázott például Karikó Katalin többszörösen díjazott kutatóbiológus, akinek a munkássága megalapozta a Covid-19 vírus ellen bevetett mRNS alapú vakcina kifejlesztését. És hogy a biokémikusok sorát folytassuk: ezen az egyetemen kutatott a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is, akit a C-vitamin felfedezőjeként ismer a világ. 

A kultúra területén olyan egykori diákokkal büszkélkedhet, mint Radnóti Miklós, Janikovszky Éva vagy Móra Ferenc. Számos olimpikon is ide járt, például Fodor Rajmund, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Steinmetz Barnabás vízilabda klasszisok, de Janics Natasa és Kárász Anna kajak-kenusaink is itt végeztek.

Az intézmény összesen 13 képzési területen kínál továbbtanulási lehetőséget. Választhatunk sok száz alap- és mester-, valamint osztatlan és doktori képzésből, szakirányú továbbképzésből és felnőttképzési programokból egyaránt. 

Megtalálhatóak itt az egészségügyi, bölcsészettudományi, természettudományi szakok ugyanúgy, mint a közgazdasági, jogtudományi, mérnöki, művészeti képzések, vagy éppen a pedagógusképzés.

AKTÍV TUDOMÁNYOS ÉLET

Az SZTE óriási előnye, hogy aktív tudományos kutatómunkát is folytat, nemzetközi összehasonlításban is versenyképes színvonalon. Az egyetem szellemi alkotásainak portfóliója többek között 35 szabadalmat tartalmaz, amelyekből már jónéhányat alkalmaznak is az üzleti életben.

A duális és kooperatív képzésekben munkatapasztalatokra is szert tehetnek a hallgatók a tanulmányok mellett. Ez azt jelenti, hogy az egyetemisták az intézmény valamely partnerszervezetével munkaszerződést kötnek, és a képzés ideje alatt fizetéssel honorálják a munkájukat, miközben szakmai tapasztalatot szereznek. 

Persze a partnercégek csak a legjobbakkal kötik meg a szerződéseket, és az ilyenkor folyósított összeg még messze elmarad a diplomás átlagfizetéstől, ezért inkább kiegészítésként érdemes számításba venni, amikor az egyetemi képzés költségeit tervezzük. Most pedig térjünk rá a lényegre: mennyibe is kerül az SZTE elvégzése?

AZ EGYETEMI KÉPZÉS TÉTELES KÖLTSÉGEI

Az első fontos kérdés: államilag támogatott vagy önköltséges képzésre nyert-e gyermekünk  felvételt. Hiszen amennyiben az előző – nyilván jóval szűkebb létszámú – csoportba tartozunk, a tandíjat illetően fellélegezhetünk, hiszen azt az állam finanszírozza. Azonban ne felejtsük: az állami támogatást minden félévben újra és újra ki kell érdemelni: fontos feltétele a kiemelkedően jó tanulmányi eredmény megőrzése. 

Jóval nagyobb létszámban vannak azok a hallgatók, aki önköltséges formában végzik az egyetemet. Ennek mértéke karonként és szakonként is változik. Aki jogász szeretne lenni, osztatlan képzésben – 10 féléven keresztül – 280.000 forintot kell fizetnie, gyógytornász szakon a 4 éves képzés pedig 300.000 forintba kerül szemeszterenként. Az orvostanhallgatók fizetik a legtöbbet, 12 féléven keresztül 1.350.000 forintot, ehhez képest alacsonynak mondható a pénzügyi, számviteli diplomát adó 7 féléves képzés 200.000 forintos szemeszterdíja.

A képzés költsége csak egy része a diplomaszerzés kiadásainak. Ehhez hozzáadódnak az egyetemi élet egyéb tételes költségei: a lakhatás, az utazási költségek, vagy a tanuláshoz kapcsolódó egyéb kiadások, így például a tankönyvek, jegyzetek nyomtatása, könyvtári tagdíjak. Ezen felül az étkezésre, a ruházkodásra és a szórakozásra fordított összegekkel is számolnunk kell. Szakértőink a fenti tételek alapján konzervatív becslést hoztak létre, amelyről portálunkon bővebben is tájékozódhatunk

A számolás eredménye azt mutatta, hogy egy szemeszterenként átlagosnak mondható, 250.000 forintos tandíjjal számolva, a 3 éves alapképzés összesített kiadásai legalább 5,2 millió forintot tesznek ki. Ugyanekkora tandíjjal számolva 5 éves egyetemi tanulmányok alatt pedig 8-9 milliós nagyságrendet jelentenek az összesített költségek.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes tételekben jelentős eltérések mutatkozhatnak, hiszen minden család eltérő. Éppen ezért érdemes alaposan áttanulmányozni az egyes kiadási kategóriákat, és saját költségvetést állítani fel. 

BEVÉTELEKKEL IS SZÁMOLHATUNK?

Természetesen a bevételi oldalt sem lehet elvetni, hiszen számos módon tudjuk csökkenteni a költségeket. Az alábbiakban néhány lehetőséget veszünk számításba. 

Amennyiben szociálisan rászoruló kategóriába esünk, támogatásért folyamodhat gyermekünk az egyetemen: ennek összege havonta 6-12.000 forint lehet. 

Ugyanígy jogosult lehet tanulmányi ösztöndíjra is, amihez teljesítenie kell a tanulmányi feltételeket. Az ösztöndíj összege a 2020/2021 tanévben az SZTE-n 12.000-40.050 forint közötti összeg volt, az adott szaknak megfelelő ösztöndíjalapnak megfelelően. 

További bevételi forrás lehet a már említett duálképzéses szakokon folytatott munkavégzés bevétele is. Ezenkívül 1000-1500 forintos órabérrel diákmunkát, illetve 2000-2500 forintos órabérrel gyakornoki munkát is vállalhat gyermekünk.

Ezek a tételek természetesen esetlegesek: egyrészt a tanulmányi eredmény függvényei, másrészt az egyetemista kapacitásától, szabadidejétől is függnek. Nem szerencsés egy kemény egyetemi képzés végzése közben leterhelő munkát vállalni, hiszen így a figyelem is megoszlik, ami mindkét tevékenység rovására megy.  

HOGYAN TUDJUK MINDEZT FINANSZÍROZNI?

Mielőtt elkeserednénk, hogy a diploma csak a tehetősek kiváltsága, inkább gondoljuk végig, mit tehetünk. Kézenfekvő megoldás lehet a diákhitel igénylése. Azonban ha el akarjuk kerülni, hogy gyermekünk adóssággal kezdje a nagybetűs életet, kezünkbe vehetjük az irányítást. 

Ha már időben, a gyermekünk egészen fiatal korában nekilátunk félretenni, könnyedén előteremthetjük a felsőoktatás költségeit. És így nem csak gyermeküket menthetjük meg a diákhiteltől, hanem tehermentesíthetjük magunkat is a hirtelen jövő, erőn felüli kiadásoktól. 

Amit itt fontos megjegyezni, hogy hosszú távon semmiképp sem a párnahuzatban vagy a családi széfben érdemes gyűjtögetni a felsőoktatásra szánt pénzünket. Hiszen akkor számolnunk kell az infláció okozta veszteséggel, ami manapság valljuk be, jelentős.

Halmozzunk fel inkább nyereséget! Ezt úgy tudjuk megtenni, ha a pénzünket speciális, gyermekeknek szánt megtakarítási számlákon gyűjtögetjük.

Bankok és biztosítók is kínálnak ilyen konstrukciókat, ez utóbbiak esetén a befizetéseket pénzügyi szakemberek kezelik. Az ilyen megoldások átfogó megtakarítási programot jelentenek, amelyek nagy előnye a magasabb hozamokban rejlik. 

Szerződéskötéskor minden esetben mi határozzuk meg a takarékoskodás futamidejét, és a befizetések összegét is. Egy 10-18 éves szerződés esetén már komoly vagyon üti a markunkat. Érdemes kiszámolni a gyermek megtakarítási kalkulátor segítségével a saját lehetőségeink ismeretében. Például havi 20.000 forint félretételével 18 év alatt közel 7.4 millió forintot gyűjthetünk össze – miközben a befizetéseink összege csak 4.3 millió forint volt. 

GYERMEKÜNK JÖVŐJE A MI KEZÜNKBEN VAN

Kezdjünk tehát minél korábban takarékoskodni, hiszen a fenti számokból láthatjuk: akár a teljes képzés költségét össze tudjuk gyűjteni havi kisebb összegű, de rendszeres megtakarítással. Gondoljunk csak bele: ebben az esetben az egyetemi tanulmányok költségeinek fedezete már adott, és nem jelent semmiféle pluszterhet 3-5 éven keresztül. 

Megtakarítási célunkat akkor se adjuk fel, ha úgy érezzük, nem vagyunk jártasak a pénzügyekben. Keressünk és kérjünk segítséget ahhoz, hogy kiválasszuk a nekünk megfelelő megtakarítási formát. Jó hír, hogy a független pénzügyi szakértői szolgáltatás már ingyenesen elérhető hazánkban. 

Fotók: Freepik

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb