Mindenmás

Viszlát, koronavírus? Szépen lassan belépett az influenza az omikron helyére

Érdekes közleményt adott ki az NNK: a heti jelentésükben azt közölték, hogy az omikron variáns visszaszorulóban van, viszont az influenzaaktivitás ugyanakkor megnőtt. Az NNK összegzése szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma az elmúlt háromheti stagnálást követően mérsékelten csökkent, azonban a virológiai adatok azt mutatják, hogy az elmúlt héten tovább erősödött az influenzavírusok cirkulációja.

Az influenza pozitivitási aránya és a hétről hétre nagyobb számban azonosított influenzavírusok száma jelzi, hogy a koronavírus omikron variánsának visszaszorulásával az influenza-aktivitás jelentősen megnőtt – írják. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy február 14-20. között 15 600 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az előző heti 16 300-zal szemben.

A 869 VIZSGÁLATBÓL 66 VOLT AZ INFLUENZÁHOZ KÖTHETŐ, ÉS 76 A KORONAVÍRUSHOZ

A 7. héten négy közigazgatási területen emelkedett, tizenháromban csökkent, háromban nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A százezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér (390), Hajdú-Bihar (284) és Tolna (279) megyében volt a legmagasabb, Nógrád (29) és Békés (50) megyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tizenegy területen – a fővárosban, továbbá Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Zala megyében – diagnosztizáltak. A múlt év 40. hete és ez év 7. hete között 869 laboratóriumi vizsgálatból 66-nál igazolták az influenza A vírust, 142 megbetegedés hátterében légúti óriássejtes (RSV) vírus-, 17 esetben adenovírus-, 76 esetben koronavírus-fertőzés állt – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb