Szegedi Arcok

Szegedi apa-fia páros: együtt vállalták a haza szolgálatát, önkéntes tartalékosként

Egy szegedi apa-fia páros közösen vállalta a haza szolgálatát önkéntes tartalékosként, mint a Honvédelem írja, a Csongrád-Csanád megyében több száz tartalékos katona kiképzését végző Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj 2018-as megalapítása óta ez az első alkalom ilyesmire.

  • Orosz Márk tartalékos szakaszvezető tagja a KFOR 26. váltás Koszovóba utazó missziós állományának,
  • édesapja, a közismert szegedi ultramaratonista Orosz Gábor tartalékos szakaszvezető pedig nemrégiben fejezte be alapkiképzését Tiszaszigeten.

Az alapkiképzés befejezésének alkalmából beszélgetett az apa-fia párossal a Honvédelem hivatalos portálja, ebből az interjúból szemezgetünk.

“Férfiasan megvallom, rendkívüli büszkeség” – válaszolta Orosz Gábor arra a kérdésre, hogy milyen érzés egy édesapának először meglátni a fiát egyenruhában. “Azt gondolom, hogy Magyarország szolgálata csak becsületére válik az embernek, ebben a formában pedig még inkább” – magyarázta az apa. Mint mesélték, mindketten más-más motiváció alapján jelentkeztek a seregbe:

  • Az édesapa, Gábor egy súlyosabb sportsérülés miatt nem lehetett sorkatona. Azóta teljesen felépült, és úgy döntött, hogy itt az ideje szolgálatot teljesítenie: a civil munkavégzése mellett a tartalékos formát találta a legalkalmasabbnak. “Külön öröm, hogy a fiammal együtt lehetek részese a honvédségi életnek” – nyilatkozta.
  • A fiú, Márk elsődleges célja az volt, hogy a KFOR 26. váltásának kiutazó állományába bekerülhessen. “Nagy örömömre ez sikerült, így nemsokára egy hathónapos misszióban is próbára tehetem magam. A jövőben pedig szeretnék a szentendrei MH Altiszti Akadémián tovább tanulni, hogy azt követően kiképző lehessek Magyarország valamelyik katonai alakulatánál” – magyarázta.

A szegedi ultramaratonista Orosz Gábor azt nyilatkozta, hogy a déli határszakasz védelmében mindenképpen szeretne részt vállalni. “Azt gondolom, hogy fizikálisan és mentálisan is alkalmas vagyok még egy ilyen horderejű feladatra. Fontosnak tartom a haza ilyen formában történő szolgálatát, tenni is szeretnék, és azt hiszem, erre ebben a formában van lehetőségem” – zárta a beszélgetést a büszke szegedi édesapa.

A teljes beszélgetést IDE kattintva éred el.

Fotók: Honvédelem

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb