Smart Szeged

Folytatódik a beruházás: öt új geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki Szegeden

Öt városrészben kezdődik el a geotermikus fűtési rendszer kialakítása Szegeden. Mint kiderült, a 9 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően mintegy felére csökken a távfűtés földgázfelhasználása városunkban.

Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezetője a fejlesztéseket bemutató hétfői rendezvényen hangsúlyozta, soha nem volt ennyire aktuális az importfüggetlen, tiszta energia biztosítása.

A CÉG SZEGED LEVEGŐJÉNEK LEGNAGYOBB SZENNYEZŐJE

Kóbor Balázs ugyanakkor kiemelte, a városban 28 ezer lakást és intézmény ellátó távfűtési rendszer működik. Az évente korábban fölhasznált 26-28 millió köbméter gáz elégetése 50-60 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással járt, ezzel a cég Szeged levegőjének legnagyobb szennyezője. A városban elindult beruházássorozatnak köszönhetően mintegy felére csökken a cég gázfelhasználása és szén-dioxid-kibocsátása – közölte -, amivel jelenlegi árakon évente 6-7 milliárd forintnyi gáz felhasználása spórolható meg. Az elmúlt években négy geotermikus rendszer már elkészült, ezek próbaüzeme zajlik, jelenleg az energiaigény 13-14 százalékát biztosítják – tudatta az ügyvezető.

AZ 5 ÚJ GEOTERMIKUS RENDSZER TÖBB MINT 21 EZER LAKÁS FŰTÉSÉT FEDEZI

Bozsó Gábor, a Szegedi Távfűtő Kft. üzemfenntartási vezetője elmondta, az öt új geotermikus rendszer több mint 21 ezer lakás és csaknem kétszáz intézmény fűtési energiaigényét fedezi részben. A geotermikus csatlakozás előtt jelentős beruházásokat kell végrehajtani a fűtőművekben. Az üzembiztonság javítása érdekében pedig összekapcsolják a közel lévő fűtésköröket. Geotermikus körönként egy kétezer méter körüli talpmélységű termelő és két visszasajtoló kutat fúrnak. Minden rendszerben átlagosan három kilométernyi vezetéket fektetnek le, amelyek a termelő kutaktól a hőközpontokhoz szállítják a 95 fokos termálvizet, ahol lemezes hőcserélőkön adják át az energiát, majd a visszasajtoló kutakhoz továbbítják a vizet – ismertette a projekt részleteit. A geotermikus rendszerek kialakításához kutatás-fejlesztési tevékenység is kapcsolódik – mondta Bozsó Gábor, ezek között említve a literenként négy gramm oldott anyagot tartalmazó termálvíz okozta vízkövesedés megakadályozását. A közlemény szerint a munkálatok a továbbiakban:

  • Tarjánon,
  • a Belvárosban,
  • a Gyöngyvirág utcában,
  • a Rókus II. hőkörzetben,
  • és a Szilléri hőkörzetban kezdődtek meg.

Február végén akadt egy kis fennakadás az egyik fúrókútnál. Mint kiderült, megbillent a torony a Lomnici utcai geotermikus kút fúrásánál Szegeden. Erről itt írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb