Közélet

Best of Orbán – Johnson: ez történt a V4 – brit csúcsértekezleten

A brit kormányfő kedden a visegrádi négyek – Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország – miniszterelnökeit fogadta Londonban, és a V4-brit csúcsértekezlet plenáris ülése után tartott kétoldalú megbeszélést Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A Downing Street szóvivőjének ismertetése szerint a két vezető áttekintette az egyre romló ukrajnai helyzetet, elítélték Oroszország Ukrajnában elkövetett “visszataszító cselekedeteit” és arra a megállapításra jutottak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek le kell állítania ezt a “barbár hadjáratot”. Boris Johnson ismertette a magyar miniszterelnökkel az Oroszország elleni szankciók még további szigorítására és a büntetőintézkedések bevezetésének gyorsítására kidolgozott brit terveket.

A brit kormányfő kijelentette: véleménye szerint kulcsfontosságú az Egyesült Királyság és Magyarország együttműködése annak feltárásban, hogy miként tudják csökkenteni függésüket az orosz nyersolaj- és földgázszállításoktól.

A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson és Orbán Viktor egyetértett abban, hogy fel kell lépni Oroszország európai destabilizációs tevékenysége ellen, egyebek mellett a kibertámadásokkal szembeni ellenállóképességet szolgáló magyar-brit kapcsolatok elmélyítésével.

MAGYARORSZÁG A VÁLSÁG FRONTVONALÁBAN VAN

A V4-vezetőkkel tartott közös megbeszélést megnyitó rövid nyilatkozatában Johnson kijelentette: a négy közép-európai ország az ukrajnai válság frontvonalában van, és óriási humanitárius válság kockázatával kell szembenéznie. A brit miniszterelnök köszönetet mondott a V4-kormányfőknek az általuk tanúsított vezetői teljesítményért, és kijelentette: az Egyesült Királyság készen áll arra, hogy minden tőle telhető segítséget megadjon a négy országnak.

A SZANKCIÓK KITERJESZTÉSE AZ ENERGIASZEKTORRA ARÁNYTALANUL NAGY TEHER LENNE MAGYARORSZÁGRA

“A háború témája minden más témát elsöpört. Az világos, mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a háború minél hamarabb és tárgyalásos úton lezáruljon” – fejtette ki Orbán Viktor a találkozót követő videónyilatkozatában, hangsúlyozva, minden erőfeszítést meg fognak tenni, hogy a következő hetekben a béke helyre álljon.

A tárgyalásokon érintették a gazdasági szankciók hatásait is, amelyet mindenki megszenved egész Európában, és ez alól Magyarország sem kivétel. Orbán Viktor hangsúlyozta: a szankciók további kiterjesztése az energiaszektorra, az olaj- és gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára.

Orbán világossá tette, hogy “elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg”. Ezeket a szankciókat az olaj és a gáz területére nem szabad kiterjeszteni – jelentette ki.

Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagy része Oroszországból érkezik, és a magyar családok 90 százaléka gázzal fűt. Gáz és olaj nélkül egyszerűen nem működik a magyar gazdaság – mondta a miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ติดเน็ต ais
'Fel a tetejéhez' gomb