Közélet

Augusztusra befejezik a Szeged-Szabadka vasútvonalat, átirányítják ide a teherforgalmat – Szegeden is tartanak majd erről egy fórumot

Egy-két hónap múlva elkészülnek a végleges kiviteli tervek, és augusztusban, ha addig elkészül a Szeged-Szabadka vonal, akkor a most Kiskunhalasnál éjszaka közlekedő teherforgalmat átirányíthatják, és teljes gőzzel nekiláthatnak a Budapest-Belgrád vonalnak – mondta Mosóczi László, az ITM államtitkára a szerdán megtartott kiskunhalasi fórumon. Mint kiderült, a teherforgalom így áttevődne Kiskunhalasról Szegedre.

A HVG tudósítása szerint a fórumon szó esett arról, hogy bár február óta vágányzár van, éjszaka még közlekednek Kiskunhalas mellett a tehervonatok. A teherforgalom miatt panaszkodó halasiak megnyugtatására, és a szegediek nem túl nagy örömére az államtitkár elmondta, hogy a vonatokat átirányítják a Szeged-Szabadka vonalra, ha az majd elkészül. Lényegében így tudnak majd nekifogni a nagyobb projekthez, vagyis a Budapestet Belgráddal összekötő vasút építéséhez. Egy hét múlva erről Szegeden is tartanak majd egy fórumot, mivel a Szeged–Szabadka vasúti beruházással érintett ingatlantulajdonosok arra panaszkodtak itt helyben, hogy nem kaptak információkat az építkezésről, amely a kertjeik alatt, lényegében már most is folyik. A fórumot a tervek szerint jövő szerdán, 17:00 órától a szentmihályi Művelődési Házban tartják majd meg.

A SZEGED-SZABADKA VASÚTVONAL 41 MILLIÁRD FORINTBÓL VALÓSUL MEG

Mint korábban megírtuk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019-ben felkérte a MÁV-ot a 136. számú Szeged – Röszke országhatár közötti vasútvonal tervezési és kivitelezési munkáira vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás megindítására. A Támogatási Szerződés alapján a kivitelezésre az egyéb elszámolható költségekkel együtt mintegy 41 milliárd forint áll rendelkezésre. A kivitelezőnek 24 hónap teljesítési időszak áll rendelkezésre 2023 őszéig.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb