Közélet

Lezárult az orosz és az ukrán külügyminiszterek tárgyalása: gyakorlatilag semmiben sem tudtak megegyezni, folytatódik a háború

Csütörtökön Törökországban, Antalya városában találkozott egymással Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, hogy tárgyaljanak a tűzszünetről és a további lépésekről. A nemzetközi híradások szerint gyakorlatilag semmiben sem sikerült megállapodniuk Törökországban. Mint kiderült, Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba találkozóján a fegyverszünetről és a mariupoli humanitárius folyosó kialakításáról sem tudtak megegyezni a felek.

A Blikk szerint Kuleba a sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nem volt egyszerű a tárgyalás, de készen áll ismét találkozni Lavrovval ugyanebben a formában, ha van kilátás az érdemi megbeszélésre és a megoldások keresésére. Elmondta, mindketten fel vannak hatalmazva, hogy a békéről és a biztonságról tárgyaljanak, Kijev pedig továbbra is azon lesz, hogy mihamarabbi megoldást találjon a humanitárius ügyekben. Az ukrán külügyminiszter szerint országa legnagyobb problémája jelenleg az ostrom alatt tartott Mariupol kikötőváros, amelyet az orosz erők intenzíven lőnek és rombolnak. Itt nem történt előrelépés a tűzszünetre vonatkozóan, de Kuleba egyértelműen világossá tette, hogy a fő céljuk megállapodni a városból kivezető humanitárius folyosóról és ezzel együtt egy legalább 24 órás tűzszünetről. Ez most nem történt meg. Kuleba szerint a két fél annyiban tudott megállapodni, hogy folytatják az erőfeszítéseket az ukrajnai humanitárius problémák megoldására. Hozzátette: készek lennének újra találkozni ebben a formában.

HUMANITÁRIUS KÉRDÉSEKRŐL TÁRGYALTAK

A tárgyalás másik résztvevője, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter annyit közölt, hogy humanitárius kérdésekről tárgyalt ukrán kollégájával, többek között arról, hogy a csapatok mit tesznek a civilek védelmében. Arra a kérdésére, lehetséges-e tűzszünet, Lavrov azt mondta, hogy a „különleges katonai művelet” folytatódik, illetve Vlagyimir Putyin szerint minden a terv szerint halad, majd hozzátette: a Nyugat „veszélyesen viselkedik” azzal, hogy védelmi célú segélyt nyújt Ukrajnának. Illetve a külügyminiszter ismét megerősítette az orosz álláspontot, miszerint nem háború, hanem különleges művelet zajlik, ami a terveknek megfelelően alakul és ahogy Ukrajnát sem támadták meg, úgy más országgal sem tervezik ezt.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb