Közélet

Négy éve nincs tornaterme a szegedi Madáchnak, a város és az állam egymásra mutogat

Majdnem négy éve, hogy Szeged egyik belvárosi általános iskolájában leégett a tornaterem, és azóta sem hozták rendbe, nincsen se új, se másik – írja a Telex. A szülők egy része elégedetlen, sokan nem értik, hogyan lehetséges, hogy az önkormányzat az elmúlt években százmilliókat költött iskolák felújítására, a kormány pedig 70 milliárdból építtetett sportlétesítményeket, de a Madáchban mégsem tudnak évek óta rendes testnevelés-órákat tartani.

Mint a cikk beszámol róla, a diákok udvaron, parkban, folyosón, vagy csak fejben tornáznak.

2018 TAVASZÁN ÉGETT KI A MADÁCH TORNATERME

Tűz ütött ki egy iskolaépület különálló, téglaépítésű tornatermében a szegedi Madách utcában, a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat – tájékoztatta a katasztrófavédelem az MTI-t 2018 április közepén. A Szegedről, Kistelekről, Makóról és Ruzsáról érkezett tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett előbb körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. A hatszáz négyzetméteres épület cserépfedésű tetőszerkezetének nagy része beszakadt. A lángok veszélyeztették az iskolaépületet, illetve a szomszédos lakóházat, de a tűz nem terjedt át.

Az egyik szomszéd videóra is vette a tüzet:

A tűz pusztítása masszív volt és azóta szinte semmi sem változott,

  • a tető nagy része beszakadt, jóformán csak a falak maradtak meg,
  • a szakértők két hónapig vizsgálódtak, de nem derült ki, hogy mi okozta a tüzet,
  • voltak, akik a régi épület elavult villamos hálózatát okolták, de semmi nem bizonyította az elektromos hibát,
  • a kiégett tornaterem bejáratát lezárták, az ablaknyílásokat bedeszkázták, és azóta is úgy áll, mert az eltelt majdnem négy év alatt nem hozták helyre a csarnokot.

A SZÜLŐK FELHÁBORODTAK, NINCS TORNATEREM

Annak dacára, hogy olyan legendák jártak anno a Madáchba, mint a világ legjobb játékosának választott (2011) és kétszeres BL-győztes Nagy László kézilabdázó, vagy a Fradiban, a Sturm Grazban és a Stuttgart csapatában is nagyot alakító Szabics Imre, a szegedi diákok rendes tornaterem híján vannak. A cikk szerint egy barakk-jellegű építményben tornázgatnak a diákok, vagy az udvaron, vagy a közeli parkban, vagy éppen az osztálytermükben, illetve a folyosón. A szerencsésebbek időnként átmehetnek az utca másik oldalán lévő rendőrségi épületbe, amelyben van igazi tornaterem.

MINDENKI A MÁSIKRA MUTOGAT

A cikk szerzője az iskola igazgatójától kért tájékoztatást arról, hogyan tudnak ebben a helyzetben megfelelő számú tornaórát tartani, választ azonban nem kapott. Az “útja” ezt követően a tankerülethez, a városi főépítészhez, az önkormányzathoz és a kormánypárthoz vitt, a felek azonban villámgyorsan elkezdtek egymásra mutogatni.

Az írás szerint az állam 680 millió forintot ad az új tornaterem megépítésére, a tervek már tavaly év végén elkészültek, azokat benyújtották az önkormányzat építési osztályára, de a városi főépítész még nem bírálta el, hiányzik a régészeti dokumentáció és az építési engedély is.

A teljes sztorit és az egymásra mutogatósdit IDE kattintva tudod elolvasni, ez utóbbi viszonylag szórakoztató, a konklúzió azonban szomorú. Ha mától kezdve minden flottul és gyorsan halad(na), akkor sem készülhet(ne) el másfél-két évnél hamarabb az új tornaterem. Ez pedig azt jelenti, hogy körülbelül hat-hét évig tornaterem nélkül működött / működik Szeged legendás belvárosi, hatszáz diákot oktató általános iskolája.

Forrás: Telex

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb