Közélet

Baljós árnyak: elvesztették a kapcsolatot Csernobillal, Harkivban nukleáris reaktort bombáztak le az éjjel

Minden kapcsolatot elvesztettek a csernobili erőművel – közölte az ukrán atomenergia-felügyeleti hatóság (SNRIU) a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (IAEA) péntek reggel. Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó hajnalban arról beszélt, hogy Harkivban kísérleti nukleáris reaktort bombáztak le orosz repülők az éjszaka.

LIGHTS OFF: SZERDÁN ÁRAM NÉLKÜL MARADT A CSERNOBILI ERŐMŰ

Az erőmű szerdán teljes mértékben áram nélkül maradt, amire Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt írta, hogy ez rövid időn belül nukleáris szivárgást eredményezhet. A kijelentést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség cáfolta, azóta pedig az is kiderült, hogy az oroszok belarusz segítséggel oldják meg az áramellátást.

Mindeközben a Sky News szerint az orosz védelmi minisztérium közölte: engedélyezték egy ukrán szakemberekből álló javítócsapatnak, hogy munkálatokat végezzenek a létesítmény áramforrásánál.

EKÖZBEN HARKIVBAN: NUKLEÁRIS REAKTORT BOMBÁZTAK AZ ÉJJEL

Orosz repülők lebombáztak egy kísérleti nukleáris reaktort Harkivban az éjszaka – jelentette be Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó, közlése szerint az eset csütörtök éjjel történt. Egyelőre nincs hír arról, hogy az intézményben súlyosabb károk keletkeztek volna, vagy hogy nukleáris szivárgás történt volna. A netblocks.org nevű, internetes forgalmat figyelő oldal szerint ugyanakkor a bombázás után az intézményben megszűnt az internetkapcsolat. 

Bővebben az éjszakai, hajnali eseményekről:

SZEGEDI HADTÖRTÉNÉSZ: KRITIKUS STÁDIUMBAN VAN A HÁBORÚ, EGYIK FÉL SEM ERRE SZÁMÍTOTT

“A háború jelen pillanatban kritikus stádiumban van, s mind a résztvevő haderőknek, mind a civil lakosságnak borzalmas helyzetet jelent. Egyik fél sem erre számított, és egyelőre úgy tűnik, nem is nagyon tudnak mit kezdeni egymással” – fejtette ki a Szeged365.hu-nak adott csütörtöki interjújában Dr. Kiss Gábor Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar hadtörténész docense.

Mint mondta, amit tudunk a két fél szándékairól, az mind a kozmetikázott információkon keresztül jut el hozzánk, tehát nem tudjuk, hogy mik az oroszok valós szándékai, ahogy azt sem, az ukránok tervei között mik szerepelnek.

Forrás: Index, Twitter, MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb