Közélet

Holnaptól sztrájkolnak a szegedi tanárok, egyelőre nem lehet tudni, hol, melyik óra marad el

Holnaptól Szegeden is folytatódik a tanárok polgári engedetlenségi mozgalma, mint a PDSZ közleményéből kiderül, megtartják a március 16-ra tervezett határozatlan idejű sztrájkjukat, amelynek keretein belül a bérek rendezését és a munkaterhek csökkentését követelik a kormánytól. Az egyik szegedi iskola által, a szülőknek kiküldött levélben az áll,

  • hogy a szerdán induló sztrájk idején csak a 36/2022. (II.11.) Korm. rendelet alapján előírt oktató-nevelő munkát végzik el,
  • a gyermekek felügyeletéről gondoskodnak,
  • de előre nem megmondható, hogy a gyerekeknek melyik órája lesz megtartva, melyiken lesz csak felügyelet.
  • A sztrájk idején történő hiányzást csak szülői vagy orvosi igazolással lehetséges igazolni.

Íme a szegedi általános iskola által kiküldött levél:

“Tisztelt Szülők!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös Sztrájkbizottsága felhívására 2022. március 16. napjától határozatlan idejű sztrájkot hirdettünk azért, hogy nyomatékot adjunk követeléseinknek és elfogadható megoldások kidolgozására kényszerítsük a Kormányt.

Kérjük, értse meg és támogassa akciónkat, hiszen mindez az Ön gyermeke érdekében is történik!

A sztrájk idején csak a 36/2022. (II.11.) Korm. rendelet alapján előírt oktató-nevelő munkát végezzük el és a még elégséges szolgáltatás keretében a gyermekek felügyeletéről gondoskodunk. A rendeletnek igyekszünk megfelelni, de ez azt eredményezi, hogy előre nem megmondható, hogy a gyerekeknek melyik órája lesz megtartva, melyiken lesz csak felügyelet. A sztrájk idején történő hiányzást csak szülői vagy orvosi igazolással lehetséges igazolni.

Megértésüket, támogatásukat ezúton is köszönjük!”

EGY NAGYON HOSSZÚ, HOSSZÚ HÉTVÉGE – AVAGY, MI LESZ A DIÁKOKKAL?

A PDSZ és a PSZ háromnapos munkabeszüntetésre készül az ünnepi hosszú hétvége után, ezért arra kérték a szülőket, hogy március 16-án, 17-én és 18-án ne vigyék iskolába a gyermekeket. 

Hozzátették, gyermekfelügyelet lesz, ha valaki másként nem tudja megoldani.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az Inforádióban azt mondta, pontosan azt várták a bíróságtól, hogy az helyben fogja hagyni azt a kormányrendeletet, ami a “sztrájktörvényen felül még pluszban gúzsba köti a pedagógusokat a munkabeszüntetés lehetőségével kapcsolatban, de ennek megfelelően fognak eljárni: okosan és kreatívan”. Mint nyilatkozta, az igazgató köteles együttműködni a sztrájkbizottsággal, következésképpen jogsértést követ el, ha nem a sztrájkbizottsággal egyeztetve jár el a sztrájk szervezésével összefüggő tájékoztatásnál és adatközléskor.

A kreatív munkabeszüntetés lényege az érdekvédő szavai szerint, hogy március 16-tól 18-ig a tanítási órák közül egyet sem tartanak meg, az elmaradt órákat viszont a következő három napban – március 21-től 23-ig – a többi órával egyetemben tartják meg, bár ezek is sztrájknapok lesznek.

A két szakszervezet szerint tömegesen érkeznek hozzájuk jelzések arról, hogy a tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre, valamint olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy a munkavállalók érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni a munkahelyeken.

NEM EZ AZ ELSŐ ESET, HOGY TILTAKOZNAK A SZEGEDI PEDAGÓGUSOK

Múlt szerdán is folytatódott a tanárok polgári engedetlensége az iskolákban, a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola több pedagógusa nem vette fel a munkát. A tiltakozás azért indult el még február 14-én, mert a kormány egy rendeletben olyan elégséges szolgáltatásokat írt elő a tanároknak sztrájk idejére, ami a pedagógusok szerint ellehetetleníti a sztrájkhoz való jogukat:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb