Mindenmás

Napi pakk: esernyő nélkül ne induljunk el otthonról, tisztelet a forradalom és szabadságharc hőseinek!

Elköszön a napsütés, jön az eső és a szél, így ha ma kimozdultok otthonról, esernyő bekészít, vastagabb kabát felvesz, mert erős széllökések is jöhetnek. Megemlékezések várnak ma ránk és a Toros Pálinkafesztivál utolsó napja, mi pedig jövünk a szokásos, frissítő Szeged365 Napi Pakk-kal!

SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNUNK

kedves Kristóf, Zakariás, Lujza, Lukrécia, Kelemen, Ludovika

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Győzött Pesten a forradalom. Március 15 jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. A forradalom hírére a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig néhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét, a Nemzeti Dalt. Délután nagygyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották.

A sajtószabadságot először a francia Emberi és Polgári Jogok Egyetemes Nyilatkozatában deklarálták, állampolgári jogként az 1791. évi francia alkotmány rögzítette, azután került be más országok alkotmányába. Magyarországon az 1848. évi XVIII. tc. törölte el a cenzúrát és nyilvánította ki a sajtószabadságot. Március 15-e a Magyar Sajtó Napja is.

Ugyanezen a napon a pesti nép követelésére a Nemzeti Színházban bemutatták Katona József Bánk bánját.

  • 1892-ben ezen a napon Jesse W. Reno szabadalmaztatta mozgólépcsőt.
    New Yorkban szabadalmaztatta és 1896-ban üzembe helyezte New York-ban a Coney Island “Old Iron Pier” mólóján.
    Érdekesség, hogy korábban egy mozgólépcsőszerű alkotmányt a szintén amerikai Nathan Ames 1859. március 9-én már szabadalmaztatott, de a feltaláló által “revolving stairs”-nak (forgó vagy keringő lépcsők) nevezett szerkezet sohasem épült meg.
  • Napra pontosan ugyanekkor alakult meg a Liverpool Football Club, angol labdarúgócsapat.
  • 51 éve már, hogy először működött sikeresen csevegőszoba (chatroom) az interneten.
  • 37 esztendeje, hogy bejegyezték a világ első internetes domainnevet, a symbolics.com-ot.
  • 25 éve hunyt el Victor Vasarely magyar-francia festőművész, az op-art atyja, eredeti nevén Vásárhelyi Győző. Az op-art optikai festészetet jelent. Az önálló művészi tevékenység mellett intenzíven foglalkozott alkalmazott grafikai, és reklámfeladatokkal.
  • 1945-ben az amerikai Billboard magazin először ezen a napon jelentetett meg albumlistát. Az első helyezett a King Cole Trio volt.

AZ IDŐJÁRÁS LEHET, HOGY NEM LESZ TÚL KEGYES A MEGEMLÉKEZÉSEKHEZ:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb