Közélet

“Májusig be fog fejeződni a háború” – reggeli Szeged365 összefoglaló az orosz-ukrán fejleményekről

Az ukrán kormány egyik tanácsadója szerint májusra véget fog érni a háború, folytatódnak a béketárgyalások, közben megrongálódott a csernobili atomerőművet ellátó villamosvezeték, a magyar gripeneket pedig civil Airbus A–319-es repülőgép miatt riasztották, ez utóbbin állítólag bomba volt. Ez történt, amíg Szeged aludt, avagy, érkezik a március 15-i összefoglalónk az orosz-ukrán háborúból.

Ez történt a fronton, amíg a szegediek aludtak:

  • Több robbanás rázta meg Kijevet magyar idő szerint 4:30 után nem sokkal, Ukrajna több pontján légiriadót rendeltek el.
  • Az ukrán hadsereg visszavert egy újabb kísérletet a dél-ukrajnai kikötőváros, Mariupol bevételére. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők jelentős veszteségek után visszavonultak a város határára.
  • Moszkva arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna hadiipari vállalatait bombázzák válaszul a szakadár Donyeck ukrán bombázására. Az oroszok arra szólították fel a védelmi ipari vállalatoknál dolgozókat és a közeli házak lakóit, hogy „hagyják el a potenciálisan veszélyes területeket”.
Fotó: Aris Messinis / AFP

MÁJUSIG BE FOG FEJEZŐDNI A HÁBORÚ

…legalább is, az ukrán kormány egyik tanácsadója szerint így fog történni. “A háborúnak májusra be kell fejeződnie, mert Oroszország kifogy az invázió fenntartásához szükséges forrásokból” – mondta Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadójaa The Guardian – nek.

“Most útelágazáshoz értünk: vagy nagyon gyorsan, egy-két héten belül megkötik a békemegállapodást csapatkivonással és mindennel együtt, vagy az oroszok megpróbálnak összeszedni mondjuk néhány szíriait, és ha őket is megöljük, akkor április közepéig vagy április végéig lesz megállapodás” – magyarázta.

A szír zsoldosokkal kapcsolatos állítását a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontjának jelentése is alátámasztja, amely szerint Oroszország 40 000 önkéntes katonát vett be közel-keleti szövetségesétől.

MA FOLYTATJÁK A TÁRGYALÁSOKAT

Március 15-én folytatjuk a tárgyalásokat – mondta Zelenszkij ma hajnalban, aki jónak értékelte Ukrajna küldöttségének munkáját az Oroszországgal folytatott tárgyalások során.

ISMÉT MEGRONGÁLTÁK A CSERNOBILI ATOMERŐMŰVET ELLÁTÓ VEZETÉKEKET

“Az orosz erők ismét megrongálták a csernobili atomerőművet és a közelében fekvő Szlavutics várost ellátó villamos vezetéket, nem sokkal azután, hogy ukrán szakemberek megjavították” – írja a SKY News. A csernobili atomerőmű megbízható áramellátása kritikus fontosságú a nukleáris biztonság szempontjából. A beszámoló szerint az ott dolgozó személyzet – akik a háború február 24-i kezdete óta váltás nélkül dolgoznak – lelkileg és fizikailag is kimerült, már nem tudják a nukleáris létesítmény megfelelő karbantartását elvégezni.

FRISSÍTVE: HELYREÁLLT AZ ELLÁTÁS

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kedd reggel bejelentette, hogy az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint helyreállt a külső áramellátás az üzemen kívüli csernobili atomerőműnél.

HÉTFŐ DÉLUTÁN TÖRTÉNT: RIASZTOTTÁK A MAGYAR GRIPENEKET

Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit hétfőn kora délután egy Belgrád–Moszkva útvonalon haladó, szerb lajstromjelű, civil Airbus A–319-es repülőgép miatt – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium az MTI-t.

A közlemény szerint a belgrádi irányítótorony olyan információt közölt a polgári légi irányítással, amely szerint a repülőgép fedélzetén bomba található. 

A gépet a magyar–szlovák határnál visszafordították, miközben a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a Magyar Honvédség Gripenjeit. Rövid időn belül azonosították a szerb A–319-es repülőgépet, és biztosították a kikísérését Magyarország légteréből, Szerbia irányába. A magyar Gripenek addig maradtak a határ menti légtérben, amíg a visszafordított repülőgép le nem szállt Belgrádban.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb