Közélet

Orbán Viktor: “legyen béke, szabadság és egyetértés”

Legyen béke, szabadság és egyetértés – így mondták 1848-ban a márciusi ifjak -, és mindehhez ugyanarra a dologra van szükség: erőre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i díszünnepségen, a budapesti Kossuth téren kedden.

“A BÉKE, A SZABADSÁG ÉS AZ EGYETÉRTÉS AZ ERŐS NÉPEK JUTALMA”

Beszédében a kormányfő kiemelte: “gyenge nép nem kap békét, legfeljebb megkegyelmeznek neki, gyenge nemzetnek nem jár a szabadság, legfeljebb hamis gulyás a barakkjába, gyenge nép nem tud tető alá hozni semmilyen egyetértést, legfeljebb beletörődhet a sorsába”. A béke, a szabadság és az egyetértés az erős népek jutalma, övék a jólét, az önbizalom, a biztonság és a nyugodt élet – jelentette ki. Hozzátette: “a szél mindig az erősek vitorláját dagasztja”, az ő hajójuk mindig révbe ér, őket kedveli a szerencse, és ők mindig a talpukra esnek.

“NE LEGYÜNK GYALOGÁLDOZAT VALAKI MÁS HÁBORÚJÁBAN”

Ebből a háborúból ki kell maradnunk. Egyetlen magyar sem kerülhet az ukrán üllő és az orosz pöröly közé. Ezért se katonát, se fegyvert nem fogunk küldeni a harcterekre – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő hangsúlyozta: a magunk érdekeit nekünk kell képviselnünk higgadtan és bátran, a mi érdekünk pedig az, hogy ne legyünk gyalogáldozat valaki más háborújában. “Két évünk ráment, hogy végre legyőzzünk egy száz éve nem látott világjárványt. S ha mindez nem lenne elég, itt van még nekünk a magyar baloldal is” – fogalmazott Orbán Viktor. Úgy fogalmazott, a veszélyek korába léptünk, ezért most nincs helye a hibázásnak, nincs tere a kapkodásnak, “és nem engedhetünk meg magunknak egyetlen rossz döntést sem”.

“ERŐS MAGYARORSZÁGOT ÉPÍTÜNK”

A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta: “erős országot akarunk, amely ugyan a természet törvényei szerint nem szakadhat ki a népek naprendszeréből, de mindig a saját tengelye körül forog, nem enged más bolygók vonzásának, és nem engedi, hogy idegen népek érdekei jelöljék ki a röppályáját”. Ehhez tekintélyt parancsoló erő kell, és “ezt az erőt gyűjtjük, ezt az erős Magyarországot építjük évről évre, ezt tesszük 12 éve” – hangsúlyozta a kormányfő.

“NEM TÉRÍTHET EL BENNÜNKET SEMMI”

Orbán Viktor kifejtette: ezért támogatják a családokat, “ezért hoztunk létre egymillió új munkahelyet, ezért adóztattuk meg a multikat, csökkentettük a rezsit, és ezért küldtük haza az IMF-et”. “Nem térített el bennünket se árvíz, se migráció, se világjárvány, és azt akarjuk, hogy ne térítsen el ettől se a háború, se a baloldal április 3-án” – hangoztatta a miniszterelnök.

Forrás: MTI

Fotók: MTI, Origo

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb