Közélet

Varga Mihály, Szegeden: Gazdaságilag sokkal nehezebb időszakra kell felkészülni az ukrajnai háború miatt

Gazdaságilag sokkal nehezebb időszakra kell felkészülni az ukrajnai háború miatt – erről beszélt az RTL Híradó kérdésére Varga Mihály pénzügyminiszter hétfő este Szegeden, aki Mihálffy Bélával (Fidesz-KDNP) tartott közös lakossági fórumot a kiskundorozsmai Vadliba vendéglőben. Mint mondta, az orosz-ukrán háború miatt a közép-kelet-európai térség sokkal kockázatosabb régiója lett Európának, ami látszik a befektetések megítélésén, a térségi valuták árfolyamán és a kamatszintek emelkedésén is.

Mint kifejtette, a fenti hatás mélysége nagyban függ attól, hogy a háború meddig tart, és a szankciók milyen szintre terjednek ki. Gazdasági portálok a napokban arról írtak, hogy idén januárban annyi áfabevétele volt a hazai költségvetésnek, mint tavaly az év első két hónapjában együtt, ennek okaként pedig az inflációt említették. Varga Mihály viszont az RTL Híradó kérdésére a gazdaság teljesítményének tulajdonította az áfabevételek növekedését, azt mondta, a rendszerváltozás óta nem történt olyan szintű éves növekedés, mint tavaly.

A háború előtt 2022-re is jóval 5 százalék feletti gazdasági növekedésre számítottak, de most át kell írni a terveket – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter a választások utáni első és legfontosabb lépésnek nevezte, hogy a háború okozta gazdasági nehézségekhez és károkhoz igazítsák a magyar államháztartást.

A pénzügyminiszter beszélt az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről is. Emiatt bármikor kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarországgal szemben, ugyanakkor a magyar kormány szerint minden ország törekszik arra, hogy legalább átmeneti időszakban segítsen az üzemanyagot használóknak. A kabinet pedig a miniszter szerint egyszerre próbál segíteni a vállalkozásoknak, háztartásoknak és a gépjárműhasználóknak, valamint fékezni az inflációt.

A pénzügyminiszter a telt házas fórumon a fentiek mellett arról is beszélt,

  • hogy a gazdaságélénkítést mindenképpen folytatni kell, mert a cél, hogy Magyarország a megkezdett gazdasági pályán maradjon, ami 2013 óta, egészen a járvány kitöréség rendületlenül emelkedett,
  • a magyar gazdaság a járvány alatt is gyarapodott, vagyis, nem csak konjunktúra idején tudták fejlődésben tartani az országot, hanem akkor is, amikor gazdasági sokkhatás következett be,
  • az orosz-ukrán háború kapcsán pedig kifejtette, hogy Magyarország támogatja az „agresszor” megfékezésére hozott európai uniós törekvéseket.

Fotók: Varga Mihály (FB)

Forrás: RTL, Napi.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb