Közélet

“Túl korán futott le az omikron” – Rusvai Miklós visszatért

Még másfél-két hónapig emelkedhet a légzőszervi megbetegedések, köztük a koronavírus-fertőzések száma – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó víruskutató. Rusvai Miklós szerint bár túl vagyunk az ötödik járványhullámon, de megbetegedések továbbra is lesznek, legfeljebb nem olyan nagy arányban, mint korábban.

Nem vagyunk még túl teljesen a járványon, a légzőszervi betegségek periódusa ugyanis május közepéig tart – fogalmazott Rusvai Miklós víruskutató az interjúban.

LEHET, HOGY 1-2 HÓNAPIG MÉG NŐNI FOGNAK AZ ESETSZÁMOK, TÚL KORÁN FUTOTT LE AZ OMIKRON

“Túl korán futott le ez az omikron járványhullám. Tavaly az alfa variáns által okozott tavaszi hullám biztonságosabban ért véget a tavasz végén, mert már nem fért bele egy újbóli esetszám-növekedés. Most sajnos másfél-két hónapig még elképzelhető, hogy a légzőszervi megbetegedések, így a koronavírusos fertőzések száma még növekedni is fog”.

Az, hogy az influenzaszerű és a náthás, légzőszervi megbetegedések száma is növekszik, nem mond ellent annak, hogy vége az ötödik járványhullámnak, de megbetegedések továbbra is lesznek, legfeljebb nem olyan nagy arányban, mint korábban – tette hozzá Rusvai Miklós.

VILÁGVISZONYLATBAN MÁS A HELYZET

“Ami világviszonylatban illeti az esetleges járványhullámokat, más a helyzet. Kínában például eddig egyetlen hullám volt, a legelső 2020 elején, azután tökéletesen zártak. Zéró tolerancia van, bezárnak minden várost, ahol találnak akár csak 3 fertőzöttet is. Mindenkit tesztelnek, a fertőzötteket kiemelik, karanténba teszik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a lakosság túlnyomó többsége még egyáltalán nem találkozott a vírussal. Nem úgy, mint nálunk, ahol 70-80 százalékos átfertőzöttség is lehet nagyjából. Mindenki rendelkezik már bizonyos szintű átfertőzödéses védelemmel, és ez Európa minden országára érvényes.

MINIMÁLIS AZ ESÉLYE, HOGY “NAGYON KELLEMETLEN” MEGLEPETÉS ÉRJEN BENNÜNKET

A víruskutató szerint biztosan lesznek még új vírusvariánsok, de ahhoz, hogy nagyon kellemetlen meglepetés érjen minket, a vírus három tulajdonságának ugyanabban a mutánsban kell rossz irányba változnia. Ennek minimális a valószínűsége, de matematikai esélye továbbra is van – tette hozzá Rusvai Miklós.

SZÁMOK, PÉNTEK REGGELRE:

Alacsony számok érkeztek péntek reggelre, 2439 az új fertőzött és elhunyt 38 beteg – adta hírül a kormányzati tájékoztatási központ.

Mint írják,

  • A beoltottak száma 6 401 307 fő, közülük 6 185 041 fő a második, 3 838 261 fő a harmadik, 249 089 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • 2439 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 839 358 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 45 258 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 693 393 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 100 707 főre csökkent.
  • 1953 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 70-en vannak lélegeztetőgépen.

ÍGY LÁTJÁK A HELYZETET A SZEGEDI KUTATÓK: LETOHA, DUDA ÉS BOLDOGKŐI TRIPLA INTERJÚ A SZEGED365.HU-N

A hónap elején végre lekerülhetett a maszk rólunk a zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön is, azonban a döntés óta ahányan üdvözítik a lazító intézkedést, annyian állnak kicsit szkeptikus óvatossággal a kérdéshez, attól félve, hogy korai még az öröm és még nincs itt az ideje a fellélegzésnek. Ezt az érzést erősíti az ukrajnai menekültek megjelenése is hazánkban, hiszen a humanitárius szervezetek ugyan kiemelt figyelmet fordítanak a Covid – pozitív menekültek izolálására és kezelésére, ám felvetül a kérdés, érkezésük berobbanthatja -e újra a koronavírus járványt Magyarországon.

Ezekről a kérdésekről beszélgettünk:

  • Dr. Boldogkői Zsolttal, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárával,
  • Dr. Duda Ernő, szegedi virológussal,
  • illetve az Év Példaképe díjas szegedi kutatóorvossal, a Pharmacoidea Kft. ügyvezetőjével Dr. Letoha Tamással.

Így látják a hazai és nemzetközi helyzetet a közismert szegedi szakértők:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb