Közélet

Orbán Viktor: a NATO lemásolta a magyar álláspontot, sem katonákat, sem fegyvereket nem küld Ukrajnába

“A NATO lényegében lemásolta a magyar álláspontot, vagyis sem katonákat, sem fegyvereket nem küld Ukrajnába” – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában, a kétnapos NATO- és EU-csúcs tapasztalatait összegezve. Mint mondta, nagy tétek forognak kockán, de nagyobb baj nélkül kerültünk ki az éjszakába nyúló brüsszeli megbeszélésekből.

A miniszterelnök fontosabb kijelentései, tételesen, a ma reggeli interjúból:

NEM KÜLDÜNK SEM KATONÁT, SEM FEGYVERT

A NATO-nak nincs saját hadserege, minden tagállam kontingenseket ajánl fel konfliktus esetén, ha szükség van rá, és minden nemzetállamnak a szabad döntése, hogy küld-e katonákat és fegyvereket adott esetben. Magyarország nem kíván sem katonával, sem fegyverrel részt venni az ukrajnai válságban.

A fenti kérdésben, mint kifejtette, sokszínűek az álláspontok a szövetségen belül, végül abban állapodtak meg a vezetők, hogy mindenki belátás szerint hozza meg a döntéseit.

NINCS BÉKE, NINCS MIT FENNTARTANI

A lengyel javaslatról, amely békemisszió küldését vetette fel Ukrajnába, azt mondta, az a gond vele, hogy nincs béke, így nincs mit fenntartani. Amíg háború van, csak béketeremtő erőkről lehetne szó, de ez meg azt jelentené, hogy részt veszünk a harcban.

ELUTASÍTOTTÁK A LÉGTÉRZÁRAT

A magyar álláspont ellenzi a légtérzár elrendelését Ukrajnában, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök régóta sürget. A légtérzár ugyanis azzal járna, hogy gyakorlatilag légiháborút kellene vívni, ám ez tragikus döntés lenne, fejtette ki Orbán Viktor.

LESZ GÁZ, NEM LESZ GÁZ?

Az energetikai büntetőintézkedésekről azt mondta, a szankciós listát csak úgy lehet elfogadni, ha annak a tartalmával minden résztvevő egyetért. Vannak olyan javaslatok, amelyek ellentétesek Magyarország érdekeivel, mint például a gáz- és olajimport, ami a németeket és az osztrákokat is érinti.

“Azzal szemben, amit az ukránok mondanak, vagy van gáz, vagy nincs, mert ezek csövön érkeznek, olyan nincs, hogy kicsit drágábban van” – jelentette ki a kormányfő, aki leszögezte: nem arról van szó, hogy hajlandóak vagyunk-e drágábban venni a gázt, hanem azon, hogy egyáltalán lesz-e gáz.

Magyarország finomítóit az orosz típusú olajra fejlesztették ki, többéves munkát igényelne, hogy átálljunk másfajta olajra – fejtette ki. Az a kérdés, hogy leáll-e a magyar gazdaság, hiszen ha nincs olaj és gáz, ezzel járna. Az ukránok azt kérik, hogy teljesen álljon le a magyar gazdaság, de azt nem kérhetik tőlünk, hogy tegyük tönkre magunkat.

Forrás: MTI, Index, Origo

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb