Mindenmás

Ingatlan.com: közel 2000 fővel csökkent Szeged lakossága 2021 és 2022 januárja között

Az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint az elmúlt egy évben, 2021 és 2022 januárja között csökkent a legtöbb nagyváros lakossága, így Szegeden is, míg ezzel párhuzamosan az agglomerációs körzetekben, valamint a nyaralóövezetekben lévő települések jelentős részében nőtt a lakosok száma.   

SZEGED LAKOSSÁGA 1832 FŐVEL CSÖKKENT 2021 JANUÁRJA ÉS 2022 JANUÁRJA KÖZÖTT

Az országos trendek a Csongrád-Csanád megyei ingatlanpiacon is jól láthatóak. Szegeden például 1832 fővel csökkent a lakosok száma. Ezzel párhuzamosan több környékbeli település és üdülőkörzet növekedést könyvelhetett el. “Fontos megjegyezni, hogy a nagyvárosokban a kiköltözések ellenére nem csökkentek az átlagos négyzetméterárak. Az eladó lakóingatlanokra azért továbbra is van kereslet. Szegeden az új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 35 százalékkal 590 ezer forintra emelkedett” – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.  

NŐTT A SZEGED KÖRNYÉKI TELEPÜLÉSEK LAKOSAINAK A SZÁMA

Az elemzés szerint megyénkben Szatymaz, Deszk, Sándorfalva, Tiszasziget, Mórahalom és Kiszombor lakosainak száma 32-97 fővel növekedett. Ezzel párhuzamosan megfigyelhető, hogy emelkedett az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára is. Ez alapján:

  • Szatymazon 61 százalékkal 358 ezer forintra, 
  • Deszken 35 százalékkal 444 ezer forintra, 
  • Sándorfalván 52 százalékkal 376 ezer forintra,  
  • Tiszaszigeten 37 százalékkal 333 ezer forintra,  
  • Mórahalmon 57 százalékkal 399 ezer forintra, 
  • míg Kiszomboron 80 százalékkal 148 ezer forintra emelkedett.

A SZAKÉRTŐ SZERINT A JELENLEGI TREND FOLYTATÓDHAT A JÖVŐBEN IS

Balogh László szerint az ingatlanpiacon látható év eleji mozgások alapján várhatóan folytatódhat a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések lakáspiacának erősödése. A háborús helyzet miatt bekövetkező gazdasági és pénzügyi változások azonban jelentősen átalakíthatják a nagyvárosok lakáspiaci kilátásait. A változások egyik lehetséges kimenetele lehet a befektetők részéről indított lakáseladási hullám, ami az árak jelentős korrekcióját vagy csökkenését eredményezheti. A szakember úgy véli, a saját célra lakást vásárlók számára az állami és jegybanki támogatott hitelek, illetve a csok és falusi csok szerepe pedig jelentősen felértékelődhet.

Forrás és fotók: ingatlan.com

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb