KözéletSmart Szeged

Jó hírek érkeztek a Gyálai Holt – Tisza rehabilitációjáról: májusban megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok

Jó hírek érkeztek a Gyálai Holt – Tisza rehabilitációjának munkafolyamatáról. Csete Csaba, Klebelsberg telepi lakos, akinek szívügye a projekt megvalósítása, egyben a hatóságok felé a lakosság részéről megbízott kapcsolattartó, megkereste az Országos Vízügyi Főigazgatóságot az ügyben, hogy tájékoztatást kérjen a Gyálai Holt- Tisza rehabilitációs munkálatainak állásáról. A válaszlevél alapján üdvözítő hírek érkeztek, mely szerint a kivitelezés május hónapban megkezdődhet.

A GYÁLAI HOLT – TISZA REKONSTRUKCIÓJA SORÁN KÉT KÜLÖNÁLLÓ PROJEKT VALÓSUL MEG

Az ügyben megkerestük Dr. Kozák Pétert, az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatóját, aki összefoglalta számunkra, eddig mi történt a holtág rekonstrukciója során. Mint mondta, a Gyálai Holt- Tisza vízterét érintően kettő különálló projektről beszélhetünk. Az első, ami már végrehajtás alatt áll, az a Gyálai Holt – Tisza mederrekonsrtukciós munkálatait foglalja magába. Ennek a projektnek a keretében egy új vízkivételi műtárgy fog létesülni a holtág északi végénél a Tiszánál. A hattyasi szivattyútelep nyomócsövén keresztül lesz majd lehetőség folyamatos vízbeadásra igény esetén, amivel majd a rehabilitációt követően a holtág jó vízállapota fenntartható. A munkálatok során megvalósítják az átjáróknál található vízkormányzó műtárgyaknak átépítését, szükség szerinti felújítását, amely a holtág eddig külön kezelt bögéinek, szakaszainak összehangolt kezelésében játszik szerepet.

JELENLEG IS FOLYAMATBAN VAN A FEHÉRPART ÉS A LISZTESI ÁTJÁRÓ KÖZÖTTI HOLTÁG KOTRÁSI MUNKÁLATAINAK ELŐKÉSZÍTÉSE

Kozák Péter arról is beszámolt, ehhez a projekthez kapcsolódóan jelenleg is folyamatban van, a Fehérpart és a lisztesi átjáró közötti holtág szakaszon tervezett kotrási munkálatoknak az előkészítése. Ahogy az igazgató elmondta, erre a környezetvédelmi engedély alapján a nyár végén nyílik majd lehetőség. Azonban, ahhoz, hogy a szakemberek ezt végre tudják hajtani, július 31-re teljesen szárazra le kell ereszteni ezen holtág szakaszt, hogy a kotrási munkálatokat végrehajthassák. Ennek előkészítéseként csökkentették a vízszintet, azért, hogy az itt található telepített halakat a Szegedi Herman Ottó Horgász Egyesület szakemberei ki tudják menteni a víztérből. Ezt követően, amint a környezetvédelmi engedélyben rögzített feltételek engedik, megkezdődik a teljes vízleeresztés, amely várhatóan július 15-től július 31-ig tart. Majd megkezdődhet maga a kotrás. Ezen a szakaszon a rehabilitáció idejére a tulajdonosokkal egyeztetve a stégek is elbontásra kerültek.

MÁJUS VÉGÉRE AKÁR MÁR A KONKRÉT KIVITELI MUNKÁK IS MEGKEZDŐDHETNEK

A gyálai holtágat érintő másik projektelem a kármentesítés, ami a Fekete víz bögéibe felhalmozódott iszap kezelését és az ott lévő meder rekonstrukcióját érinti. Kozák Péter ezen projektrész kapcsán is jó hírekkel tudott szolgálni, a közbeszerzési eljárás a záráshoz közelít, ami azt jelenti, hogy egy-két hónapos távlatban megindulhatnak a kármentesítés kiviteli munkálatai. “Úgy prognosztizálom, hogy május hónap végére is akár már a konkrét kiviteli munkák el tudnak kezdődni. A közbeszerzési eljárásban az ehhez szükséges adminisztratív hiánypótlások folyamatban vannak, ezt követően a nyertes pályázóval megkötjük a kiviteli szerződést ” – mondta el Kozák Péter.

EGY GYÖNYÖRŰ, FOLYÓKÖZELI ZÖLD ÖVEZET JÖN LÉTRE A PROJEKT BEFEJEZTÉVEL

Csete Csaba elmondta, a Hattyas telepiek már nagyon várják a munkálatok megkezdését, majd befejezését, hiszen, a projekt megvalósulásával egy gyönyörű folyóközeli zöld övezet alakulhat ki Klebelsberg telepen, tanösvénnyel, az iskolások számára természetközeli tanórákkal, horgász – és csónakázóparadicsommal, sőt a távlati célok között szerepel, hogy az itt élő védett mocsári teknősök mellett mentett vízimadarak is ezen a szakaszon élőhelyükre leljenek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb