Közélet

Fodor Gábor: Harminc év óta ez a leggyengébb ellenzék, mindenkinek le kellene mondania

Az SZDSZ egykori elnöke, korábbi miniszter és országgyűlési képviselő megdöbbentőnek nevezte, hogy Gyurcsány Ferencék a választás után ugyanott folytatják, ahol korábban abbahagyták. Szerinte egyértelmű okai vannak az eredménynek, és addig nem várható változás, amíg az ellenzék miniszterelnök-jelöltjei nem a kormányzásra készülnek.

A kormánypártisággal elég nehezen megvádolható Fodor Gábor a Mandinernek adott interjújában azt boncolgatta, mi lehetett a sorban negyedik Fidesz-kétharmad oka.

MELLÉFOGOTT AZ ELLENZÉK AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚVAL

“Viszonylag könnyen összerakható a képlet” – magyarázta, mint mondta, a kormány a maga részéről keményen beleállt ebbe a kampányba, miután tavaly ősszel az látszott, hogy az ellenzéknek áll a zászló. Bár ez nem egy stabil, tartós fölény volt, hanem csak egy hangulaton alapuló hullám. A Fidesz erre reagált, jöttek a jóléti intézkedések, amely hatásosak voltak. Igaz, ha az ellenzék jól teszi a dolgát, nem lettek volna azok. Majd következett az ukrán-orosz háború, amelyben melléfogott a baloldal. A harmadik tényező pedig maga a baloldali ellenzék állapota. “Márki-Zay Péter nem bizonyult jó jelöltnek, de nem lehet egyedül az ő nyakába varrni a vereséget. Sokkal több tényező játszott ebben szerepet. Ha a hat párt egységesen tudott volna föllépni, és ha lett volna Magyarországra vonatkozó, kézzelfogható elképzelésük, akkor sikeresebb is lehettek volna” – fejtette ki az SZDSZ egykori elnöke.

Mint mondta, harminc év óta ez a leggyengébb ellenzék. A sokadik kétharmados többséget szerezte meg a Fidesz, de a baloldal mostani veresége szerinte mindenen túltesz.

AZ EGÉSZ GARNITÚRA UGYANOTT FOLYTATJA, AHOL A VÁLASZTÁS ELŐTT ABBAHAGYTÁK

“Meglepődve nézem azt is, ami azóta történt: az ember azt gondolná, hogy ha egy kis idő elteltével is, de levonják a tanulságokat. Ehelyett azt látom, hogy az egész garnitúra ugyanott folytatja, ahol a választás előtt abbahagyta” – folytatta okfejtését Fodor Gábor.

NINCS ÖNREFLEXIÓ, KEVÉS A SZERÉNYSÉG

“Nincs önreflexió, kevés a szerénység, és az okok alapos kutatása is elmarad. Gyurcsány Ferenc azzal jön, hogy legyen mindenki olyan, mint ő, Márki-Zay Péter pedig kijelenti, hogy visszamegy Hódmezővásárhelyre megakadályozni, hogy az ottani fialatokat Orbán Viktor elvigye katonának. A volt miniszterelnökhöz hasonlóan Jakab Péter két lábbal beleszáll Márki-Zayba, a Momentum pedig azt a Fekete- Győr Andrást jelöli frakcióvezetőnek, aki az előválasztáson súlyos vereséget szenvedett. Erre jön még Hadházy Ákos, aki azt mondja, hogy ne menjenek be a parlamentbe, de azért vegyék át a képviselői mandátumot. Hajmeresztő” – sorolta az ellenzéki bukás okait a politikus.

A teljes interjút IDE kattintva tudod elolvasni, a cikk végére – csak hogy valami mosolyogtató is legyen az írásban – összekaptunk egy súlyos kis Fodor Gábor best of válogatást, a rendszerváltás idejéből (via MTVA Archívum):

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Going Here
'Fel a tetejéhez' gomb