Mindenmás

Két hét múlva lejár az élelmiszerár-stop: 20-30 százalékkal többet fizethetünk a maximált árú élelmiszerekért

A kormány egyelőre nem hosszabbított a két hét múlva lejáró árbefagyasztáson, viszont 20-30 százalékkal drágulhatnak a maximált árú élelmiszerek, ha kivezetik az árstopot – adta hírül az rtl.hu. A portál szerint nem látszik a magyar boltok polcain, de a háború miatt egyetlen hónap alatt negyedével ugrott meg a növényi olajok ára a világpiacon.

Mint írják, eddig a hadviselő felek szállították ezeknek a termékeknek a felét, csakhogy Ukrajnában az idén 40 százalékkal kevesebb napraforgót vetettek. Ha na kormány nem hosszabbítja meg az árstopot, alig több mint két hét múlva a magyar vásárlók is megérzik a háborúnak ezt a hatását.

20 SZÁZALÉKKAL TÖBBE KERÜLNE A CSIRKEMELL, HA MOST ELTÖRÖLNÉK AZ ÁRSTOPOT

“Ha most eltörölnék vagy eltörlik az árstopot, akkor például a csirkemell esetében a mostani szinthez képest 20 százalékkal emelkednének az árak” – mondta az rtl.hu híradójának Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője. Kiemelte: a csirkemell árát is tavaly októberi szinten rögzítette a kormány, a bontott csirke viszont 18 százalékkal drágult azóta a KSH adatai szerint. Az étolaj árstopos, de a margarin már 22 és fél százalékkal többe kerül, mint fél éve. “Valószínűleg az olaj drágulna a legjobban, itt nagyon jelentős mértékű emelés lenne” – tette hozzá Hornyák József.

ORBÁN VIKTOR HOSSZABBÍTANA

Orbán Viktor miniszterelnök a választás után megtartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ő hosszabbítani szeretne az élelmiszerár-stopon. “Én szeretném minél nagyobb mértékben fenntartani őket később is. Erről már most tárgyalnunk kell, illetve talán tárgyalunk már az érintettekkel” – emelte ki.

AZ ÉLELMISZEREK DRÁGULTAK A LEGNAGYOBB MÉRTÉKBEN

A KSH adatai szerint – az árstop ellenére – az élelmiszerek drágultak a legjobban a múlt hónapban Magyarországon. Már márciusban átlag 13 százalékkal többet kértek értük, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb