Mindenmás

750 köbméter szemét érkezett a Tiszába: üveget, PET-palackot, fémet és egyéb háztartási hulladékot hozott a víz Romániából

Folyamatosan emelkedik a Tisza vízszintje Szegednél, de a felsőbb szakaszokon egy kisebb árhullám miatt most az áradás mellett a szemét miatt is aggódni kell, hiszen ismét nagy mennyiségű hulladékot kellett kiemelni a folyóból. A750 köbméternyi szemét ezúttal Románia felől, a Szamoson jött Magyarországra – közölte az ATV Híradója.

A vízügyes szakemberek két napja vették észre a Szamoson, hogy egy kisebb árhullámmal ismét rengeteg, főleg műanyag palackokból álló hulladék érkezik. Vásárosnamény közelében állították össze azt az uszadékcsapdát, amellyel sikerült a szemét jó részét megállítani. Molnár Gábor a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) szakaszmérnöke az ATV-nek elmondta, 750 köbméter hulladékot emeltek ki, az uszadékfákon kívül üveget, PET-palackot, fémet és egyéb háztartási hulladékot hozott a víz, ezekből közel 50 köbmétert válogattak már ki.

MÁR TÖBBSZÖR PRÓBÁLTAK A PROBLÉMA ELLEN FELLÉPNI

A határ román oldalán az ártérben vannak olyan szemétlerakók, ahonnan már egy kis árhullám is kimossa a hulladékot. A szemét kiemelésére ugyanakkor a magyar oldalon kell pénzt költeni. Az ügyben a magyar vízügyi és környezetvédelmi szakemberek már többször próbálták a román és az ukrán hatóságokat jobb belátásra bírni, de egyelőre eredménytelenül.

EMELKEDIK A TISZA VÍZSZINTJE SZEGEDNÉL IS

Mint minden tavasszal, a Huszár Mátyás rakparton most is megfigyelhetjük a Tisza vízszintjének emelkedését, amelyet látva felvetül a kérdés, számíthatunk – e a közeljövőben nagyobb áradásra, ezzel együtt a rakpart lezárására. Erről kérdeztük Dr. Kozák Pétert, az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) ügyvezető igazgatóját.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb