Mindenmás

Napi pakk: csapadékmentes, szeles idővel jött el a Húsvét vasárnap

A tegnapi borongós, esős idő után reméljük, naposabb lesz a Húsvét vasárnapja, bár a viharos szelet lehet, hogy nem ússzuk meg. Ma van tehát a feltámadás napja, és ma lenne 96 esztendős Ilcsi néni, 85 éves Dodó kacsa, és köszönetet mondhatunk Benjamin Franklinnek, többek közt a villámhárító feltalálásáért. Ragadd meg a kávésbögréd és merülj el ma is a Napi Pakk-ban!

SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNUNK

minden kedves Rudolfnak, Csongornak, Klárának, Rezsőnek, Raulnak és Nyestének!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Húsvét vasárnap van ma, a feltámadás napja. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. Húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. Ez március 22. és április 25. között lehet. Rómában Húsvét vasárnapján közel hatvan nyelven mond a katolikus egyház feje köszöntőt, a Szent Péter téri “urbi et orbi” áldás celebrálásakor. Sok országban szokás e napon a napfelkeltét egy magas hegy tetején várni.
  • 1790-ben ezen a napon hunyt el Benjamin Franklin, a villámhárító feltalálója, egyike a Függetlenségi Nyilatkozat aláíróinak. Természetes intelligenciája és szerteágazó tehetsége törvényszerűen sikerre ítélte Benjamin Franklint. Az ő nevéhez fűződik többek közt a villámhárító és a bifokális szemüveg feltalálása, de sikeres nyomdász és tehetséges író is volt. Hírnevet és megbecsülést szinte megszámlálhatatlan dologgal szerzett.
  • 1851. április 17-én született Lázár György ügyvéd, városi tiszti főügyész, tanácsnok, országgyűlési képviselő, 1904-től haláláig Szeged polgármestere.
  • 148 éve vezették be az egységes (méter, kilogramm, liter) mértékrendszert Ferenc József osztrák császár és magyar király szentesítette a törvénycikket, amelyet 1876. 01. 01-jével vezettek be.
  • 96 esztendős lehetne ma Ilcsi néni, született Molnár Dánielné, kozmetikus, üzletasszony, az Ilcsi féle kozmetikai szerek megalkotója.
  • 85 esztendős Daffy Duck (Dodó kacsa) rajzfilmszereplő. Ha nem ugrana be azonnal, hogy ki is ő. íme egy stílusosan húsvéti epizód:

FELHŐS IDŐT HOZ A NYUSZI VASÁRNAPRA

Csapadékmentes, jobbára napos, gyengén felhős időre számíthatunk Húsvét vasárnapján. Erős, helyenként viharos lehet majd az északi szél, melynek ereje az este közeledtével jelentősen csökken. A kora reggeli 3 fokról 12, maximum 14 fokig emelkedhet a hőmérséklet, ennek ellenére hidegebbnek érezzük majd a kinti levegőt.

https://szeged365.hu/2022/04/16/felhos-huvos-idot-hoz-a-nyuszi-husvet-vasarnapra/

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb