Közélet

Pánikvásárlás kezdődött az árstop közelgő vége miatt – megszólalt a kereskedelmi szakszervezet

A kormány egyelőre nem hosszabbított a két hét múlva lejáró árbefagyasztáson, ezért felvásárlási hullám kezdődött az üzletekben a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint. Mint a napokban megírtuk, 20-30 százalékkal is drágulhatnak a maximált árú élelmiszerek, ha kivezetik az árstopot, az RTL Klub híradójának Karsai Zoltán, a szakszervezet elnöke arról számolt be, hogy gyakori, hogy az emberek a napi bevásárlás során 5 liter olajat vesznek, szinte minden alkalommal.

20 SZÁZALÉKKAL UGRANÁNAK AZ ÁRAK, HA ELTÖRÖLNÉK AZ ÁRSTOPOT

“Ha most eltörölnék vagy eltörlik az árstopot, akkor például a csirkemell esetében a mostani szinthez képest 20 százalékkal emelkednének az árak” – nyilatkozta Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője. A csirkemell árát is tavaly októberi szinten rögzítette a kormány, a bontott csirke viszont 18 százalékkal drágult azóta a KSH adatai szerint. Az étolaj árstopos, de a margarin már 22 és fél százalékkal többe kerül, mint fél éve. Horány úgy látja, valószínűleg az olaj drágulna a legjobban, itt nagyon jelentős mértékű emelés lenne.

BIZONYTALAN, HOGY HOSSZABBÍT-E A KORMÁNY

A magyar miniszterelnök a választás után az RTL kérdésére azt mondta, ő hosszabbítani szeretne az élelmiszerár-stopon, a mostani megkeresésükre azonban mindössze annyi választ kaptak az Innovációs Minisztériumtól, hogy „a beavatkozás havonta több ezer forintos megtakarítást jelent a családok számára.”

BEINDULT A SPÁJZOLÁSI HULLÁM

A bizonytalanság miatt felvásárlási hullám indult, a kereskedelmi dolgozók legnagyobb szakszervezete szerint. Sokan igyekeznek bespájzolni otthon a most még rögzített árú termékekből. Gyakori, hogy egy átlagos napi bevásárlásnál vesznek az emberek 5 liter olajat. De minden alkalommal. Pedig nyilván nem fogyott el még az előző öt liter – mondta a Híradónak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

A KSH szerint – az árstop ellenére – az élelmiszerek drágultak a legjobban a múlt hónapban Magyarországon. Már márciusban átlag 13 százalékkal többet kértek értük, mint egy évvel korábban.

SZOMBATON MASSZÍV ROHAM VOLT A SZEGEDI SZUPER – ÉS HYPERMARKETEKBEN, DE TELJESEN MÁS OKBÓL

Rengeteg Szeged365 olvasói tudósítást kaptunk szombaton, melyek szinte kivétel nélkül a bevásárlóközpontok környékein kialakult tumultusokról szóltak. A jelenség oka ezúttal a két napos, Húsvéthoz köthető zárva tartás volt, egy Péter nevű olvasónk arról írt, hogy délelőtt a Makkosházi Lidl-nél egymást várták az autósok, hogy le tudjanak parkolni.

Helyszíni, olvasói tudósítások a Tesco-i Csatáról (Kr. u. 2022):

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb