Közélet

Ennyi volt: a háziorvosok keddtől nem kérhetnek koronavírus-tesztelést a mentőszolgálattól (frissítve)

Kunetz Zsombor szakorvos tette közzé Facebook-oldalán azt a levelet, amelyet az Országos Kórházi Főigazgatóság a háziorvosoknak küldött ki. Eszerint a mentősök keddtől már nem vonhatóak be a koronavírus miatti tesztelésbe.

Az Infostart számolt be arról, hogy az ünnep után már nem kérhetnek koronavírus-tesztelést a mentőszolgálattól a háziorvosok. Erről hivatalos levelet is kaptak az Országos Kórházi Főigazgatóságtól, amit Kunetz Zsombor szakorvos osztott meg a közösségi oldalán. A bejegyzésében felteszi a kérdést, hogy ha a mentősök nem, akkor vajon ki fogja elvégezni ezeket a teszteket a járásképtelen betegeknél, vagy a szociális otthonokban. Kunetz szerint ez a feladat is a háziorvosokra hárul majd, akiknek viszont nem áll rendelkezésre PCR-teszt, csak gyorsteszt.

FRISSÍTVE (16:25): A SZERZŐDÖTT ORVOS VÉGZI A TESZTELÉST

A Magyar Nemzet ugyanakkor azt írja, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az Ag gyorsteszteket a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, valamint az alapellátási ügyeleti szolgálat vagy a központi ügyelet orvosai végzik el. Bentlakásos szociális intézmények esetében a szerződött orvos végzi el a tesztelést. Az elvégzett és pozitív eredményű Ag gyorstesztek eredményét a tesztelő orvosok rögzítik az EESZT felületén is. Hozzáteszik, hogy a PCR vizsgálatok a Központ eljárásrendjében foglalt esetekben és az ott leírtak szerint történik a kijelölt laboratóriumok és fekvőbeteg ellátás nyújtó egészségügyi szolgáltatók által.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb