Közélet

Ők lehetnek az új kormány tagjai: sajtóértesülések szerint Kásler távozik, Lázár visszatér

Május elején lesz a parlament alakuló ülése, Orbán Viktor szerint az új kormányra május végéig kell várni. A Népszava az eddigi sajtóértesülések alapján gyűjtötte össze, kik, milyen pozíciókban foglalhatnak helyet hamarosan. Kásler mehet, Pintér maradhat, a Csongrád-Csanád megyei négyesben Márki-Zay Pétert fölényesen legyőző Lázár János visszatérése a kormányba pedig egyre biztosabbnak tűnik, íme egy lehetséges prognózis az új kormány karaktereiről.

KÁSLER TÁVOZIK, PINTÉR MARAD, LÁZÁR IS BACK

Kásler Miklós távozik, régi-új kormánytagként Lázár János pedig visszatérhet – derült ki a kormányalakításról a laphoz érkező hírekből. A Népszava úgy tudja, szinte biztosra vehető, hogy a kormányfő a kulcstárcák – a belügy, a pénzügy, a kancellária – vezetőivel már meg is állapodott. Eszerint a hamarosan 74 éves Pintér Sándor elvállalt újabb négy év miniszterséget.

GULYÁS GERGELY MARADHAT A KANCELLÁRIAMINISZTER

Szinte biztos, hogy Gulyás Gergely marad a kancelláriaminiszter, míg Lázár János egy új, összetett feladatokkal, köztük az agráriumi, élelmiszeripari fejlesztésekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó tárca élén térhet vissza.

SZÉTBONTHATJÁK AZ EMMI-T

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát szétbonthatják, Kásler Miklós nyugdíjba vonulhat. Az egészségpolitika irányításához visszatérhet Szócska Miklós, aki a második Orbán-kormány egészségügyi államtitkára volt, jelenleg a Semmelweis Egyetem közszolgálati karának dékánja. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy milyen struktúrába kerül az egészségügy, akár önálló tárcát is kaphat, de akár a Belügyminisztérium alá is sorolhatják.

PALKOVICS LÁSZLÓ IS MARADHAT

Szintén elképzelhető, hogy lesz külön oktatási- és kulturális tárca. A felsőoktatásért Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára felelhet. A Népszava viszont úgy tudja, hogy a nemrég Szegeden járt Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter megtartja a felsőoktatás felügyeletét, ő is a kormány tagja marad.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb