Szegedi Arcok

Szegedi kutatók: a koronavírus-betegség súlyos és kevésbé súlyos lefolyásának háttérben a genetika állhat

Az SZTE kutatónői két éve dolgoznak azon, hogy a koronavírus-betegség súlyos és kevésbé súlyos lefolyására választ adjanak, a titok többek között a gének variánsaiban rejlik – olvasható az egyetem közleményében.

„Genetikai állományunk mindössze 1%-ban különbözik embertársainkétól, és ez az 1%-nyi különbség határozza meg a fiziológiai különbségeinket, valamint a különböző betegségekre való hajlamunkat is. Ezen tudás birtokában két évvel ezelőtt indítottuk útjára a Pécsi Tudományegyetemmel együtt, azt a kutatást, amely egy biológiai mintagyűjteményre alapszik és több szempontból is óriási szereppel bír” – ismertette a Szabadegyetemen Prof. Dr. Széll Márta, molekuláris biológus, az SZTE SZAOK Orvosi Genetikai Intézetének vezetője, az SZTE stratégiai rektorhelyettese.

A KUTATÓK A PROJEKT KAPCSÁN 1000 SZEMÉLY VÉRMINTÁJÁNAK ELEMZÉSÉT VÁLLALTÁK

A cél egy olyan génpanel felállítása, amely megmutatja az embereknek, hogy milyen mértékű a hajlamuk a koronavírus-fertőzésre, és az általa okozott betegség súlyos lefolyására. A kutatók a projekt kapcsán 1000 személy vérmintájának elemzését vállalták. Ennek eléréséhez még 400 személyre van szükségük. Az Egyetemek ezért várják azokat az önkénteseket, akik szívesen részt vennének a kutatásban. A biológus azt is kiemelte, hogy a nemek arányát tekintve egyelőre azt látják, hogy a férfiaknál a vírusfertőzések súlyosabb lefolyásúak. Ez részben annak köszönhető, hogy vannak gének, amelyek variánsa a férfi hormonok szabályozása alatt állnak. Ez is mutatja, hogy a Covid-19 betegség lefolyásának milyen sok és komplex meghatározója van.

FONTOS A VÉDŐOLTÁS

Dr. Körmöndiné Dr. Buzás Krisztina immunológus a védőoltás fontosságára hívta fel a figyelmet. A sokszor hosszú hónapokat megkeserítő poszt-COVID szindróma megelőzésében vagy legalább az enyhébb tünetek kialakulásában is segítséget nyújtanak a vakcinák. Továbbá úgy látja, hogy az omikronhullám lecsengésével lehet reménykedni abban, hogy nem fog újabb, veszélyesebb variáns megjelenni, de nem lehet teljes nyugalommal hátradőlni, mert amint a mögöttünk lévő két év is mutatja, számos kellemetlen meglepetést okozott a Covid-19 az emberiségnek. „A járványnak sok tanulsága van, az egyik legfontosabb az, hogy megnőtt a lakosság egészséggel kapcsolatos információéhsége” – emelte ki Kertész Éva, a WHO Magyarország kommunikációs kampányaiért felelős szakember, az SZTE alumnája. „A tájékozódni vágyó laikus nincs egyszerű helyzetben, hiszen a pandémiával párhuzamosan megjelent az infodémia is, aminek köszönhetően szinte elveszünk az információ tengerében. Ám a szakemberek tudása most igazi biztonságot és követhető tájékozódási pontot jelent.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb