Közélet

A kiábrándító igazság: Csongrád-Csanádban (és még 17 megyében) az országos átlag alatt vannak a fizetések

Furcsa mondat következik: az ország 19 megyéje közül 18-ban az országos átlag alatt vannak a fizetések. Még egyszer, 19-ből 18-ban. Kivételt csupán egyetlen megye plusz egy város jelent, ez utóbbi kettőt már nem is olyan nehéz kitalálni:

  • Győr-Moson-Sopron megye,
  • valamint Budapest a két kakukktojás.

Portfolio a KSH 2021-es adatai alapján mutatta be azt, hogy megyénként milyen átlagbéreket kerestek tavaly a munkavállalók. Az országos szintű nettó átlagkereset 292 ezer forint volt, a legjobban Budapest szerepelt, ahol 360 ezer forint volt a nettó átlagkereset. Ezzel a főváros jelentősen lekörözte a megyéket, amelyek közül még Győr-Moson-Sopron állt a legjobban a 309 ezer forintos nettó átlagkeresettel.

Csongrád-Csanád megye a középmezőnyben foglal helyet, mifelénk 248.341 Ft volt a nettó átlagkereset, ezzel magunk mögött tudhatjuk a szomszédos Békés (213), Bács-Kiskun (247) és Jász-Nagykun-Szolnok (236 ezer Ft) megyéket, de hármat leszámítva az összes dunántúli megelőz bennünket.

Budapesten tavaly 360 ezer forint volt a nettó átlagkereset, amivel magasan verte az ország összes többi régióját – derült ki a KSH Fókuszban a megyék című kiadványából. A dobogó második fokán Győr-Moson-Sopron áll, 309 ezer forintos nettó átlagkeresettel, a harmadik helyen pedig Komárom-Esztergom van 298 ezer forinttal. Az tehát jól látható, hogy az első helyen álló Budapest és a második Győr-Moson-Sopron között van egy nagy szakadék. A legkevesebb pénzt Szabolcs-Szatmár-Bereg (202 ezer) és Békés megye (213 ezer) lakói vihetik haza. A harmadik legalacsonyabb fizetést Nógrádban kapták a dolgozók, ahol 220 ezer forint volt a nettó átlagbér 2021-ben.

Forrás: Index, Portfolio

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb