Mindenmás

Hálaadó szentmisét tartottak ma Szegeden a rendőrök tiszteletére

Ma, vagyis április 24-én van Szent György napja, mely egyben a rendőrség napja is. Nem véletlenül, ugyanis a régi hagyomány szerint Sárkányölő Szent György a rendőrök védőszentje. Ezen alkalomból Fazakas Attila plébános úr Szegeden, a Móravárosi Szent Kereszt templomban hálaadó szentmisét tartott minden aktív és nyugállományú rendőrért, a szervezet elhunyt tagjaiért, végezetül pedig a testületet áldásban részesítette – tette közzé a Csongrád-Csanád megyei rendőrség a közösségi oldalán.

IDÉN MÁR 102 ESZTENDŐS A RENDŐRNAP

1992-től a belügyi vezetés döntése alapján a Rendőrség védőszentje Szent György, melynek első megünneplésére 1992. április 24. György napján került sor.
A rendőrség napja azonban nem 1992-benünnepelték legelőször, hanem a rendőrség államosítása után 1920-ban.

Ekkor Magyarországon több városban így például Budapesten, Hatvanban, Szegeden is rendőrnapot szerveztek, amelynek célja elsődlegesen a helyi államrendőrség pénzösszegbeni támogatása volt, mivel abban az időben a rendőrség nem számíthatott nagyobb mértékű adományokra.
Talán ezért is fontos megemlíteni, hogy a rendszerváltás utáni rendőrnapok inkább a társadalom felé nyitást, mint az 1920-as években gyakorlattá vált adománygyűjtést jelentették, jelentik.

DE KI IS VOLT SÁRKÁNYÖLŐ SZENT GYÖRGY?

Szent György a III-IV. század fordulóján élt, római kori katona és keresztény mártír volt. Sárkányölő Szent György az idők során a küzdelem, az elesettek segítésének, támogatásának jelképévé vált. Élete, vértanúhalála és legendája példázata annak az elvnek, hogy küzdeni sohasem valaki, hanem valami ellen hivatott az ember.
Szent György nemes jellemét a bátorság, a hősiesség, a kitartás, a nehézségek méltóságteljes tűrése példázza, ő volt a középkorban a lovagok oltalmazója, a zarándokok védőszentje.

Sárkányölő Szent György szobra Szegeden

A közbiztonság iránti, valamint a szakmai, politikai igény hatására 1919 őszén került sor az elhúzódó közigazgatási reform részeként, az 5047/1919. M.E. sz. Kormányrendelet kiadására, amely államosította Magyarországon a rendőrséget, ennek gyakorlati megvalósulása 1920-ban 101 éve vette kezdetét.
Az állami és a vidéki rendőrség államosítását, centralizálását követően született meg a Rendőrnap létrehozásának gondolata.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb