Mindenmás

Lecsapott a zivatar Szegedre: egy kisebb tubát is lencsevégre kaptak a város felett

Aktiválódott a légkör délkeleten, a zivatarokat felhőszakadás, helyenként kisméretű jég kíséri – írja az Időkép. Mint kiderült, egy kisebb méretű tubát is sikerült lencsevégre kapni, ami a Napfény Városa felett alakult ki. Sőt, a Tisza Palota Apartmanok kamerája azt is felvette, hogy hogyan érkezik meg a kiadós esővel járó zivatar Szegedre.

Miközben az ország északi részén és a Dunántúlon inkább csendes eső formájában érkezett meg a csapadék a fölöttünk örvénylő hidegcseppnek köszönhetően, addig az ország délkeleti részén, így Szegeden is a melegebb, labilisabb levegőnek köszönhetően magasra törő gomolyfelhők képződtek. Nagyjából dél környékén jelentek meg az első zivatarok a Viharsarokban, azóta Csongrád-Csanád és Békés megyében legaktívabb a légkör.

JÉGESŐ, ÉS TUBA KÍSÉRTE A ZIVATAROKAT

Az Időkép azt is írja, hogy a nyugat-délnyugatról kelet-északkelet felé haladó zivatarokat a lassú áthelyeződés miatt többfelé felhőszakadás, helyenként aprószemű jégeső kísérte, és a radarkép alapján még nincs vége:

Mint kiderült, a Tisza Palota Apartmanok kamerája azt is felvette, hogy hogyan érkezett meg a kiadós esővel járó zivatar Szegedre:

Az Időképnek Krisztin Roland egy fotót is küldött arról, hogy egy tuba is kialakult a városunk felett. A tuba egyébként egy felhőtölcsér, légörvény, mely a benne zajló felhőképződés miatt lesz látható. Földetérése esetén tornádónak nevezzük, ekkor hatalmas pusztítást végezhet, életveszélyessé válhat. A tuba gomolyos szerkezetű felhőből, legtöbbször zivatarfelhőből nyúlik alá.

A portál szerint egyébként a nap további részében is főként délkeleten és a Tiszántúlon alakulhatnak ki zivatarok, lokálisan rövid idő alatt 30-40 mm csapadék is lehullhat, szóval még ne tedd el az esernyőt Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb