Közélet

Feloszlatta magát a mártélyi képviselő-testület, a településre így időközi választás vár (frissítve)

Egyéni képviselői indítványra, szerdán kora délután a hétből 4 igen szavazat mellett, feloszlatta magát a mártélyi képviselő-testület – írja a Promenád24. Kiemelték: a településre így időközi választás vár, amely 120 napon belül esedékes. Az is kiderült ugyanakkor, hogy a mártélyiak jó része tiszta vizet öntene a pohárba, és azt szeretnék, ha az utóbbi évek stagnálása, hanyatlása után a falu végre fejlődne, ezért kérték több képviselővel együtt a képviselő-testület feloszlatását.

Szerdán tartott ülést a mártélyi képviselő-testület. Utolsó napirendi pontként az szerepelt, hogy oszlassa fel magát a testület. A Promenád24 tudósítása szerint ez előtt egy képviselői indítvány még azt tartalmazta, hogy lehetőséget adnak a polgármesternek a lemondásra, ám ezt Putz Anita nem tette meg, illetve a név szerinti szavazáson is az oszlatás ellen voksolt. A testület feloszlatásához minősített többség és név szerinti szavazás volt szükséges, ami Mártély esetén a 7 főből 4 fő azonos döntését jelenti. A feloszlatás mellett igennel szavazott Kulcsár Renáta, Mészáros István, Pótári Mihály és Somodi István, nemmel voksolt a testület további két hölgy tagja, illetve maga a polgármester, Putz Anita.

PÉNZÜGYI PROBLÉMÁK IS ADÓDTAK MÁRTÉLYON

A portál szerint a szavazást megelőző ülés első részében többek között az önkormányzat anyagi helyzetéről is beszámolót hallgattak meg a képviselők. Mint tovább írják, itt elhangzott, hogy egy 2018 végén nyertes, majd visszaadott kerékpárút fejlesztési pályázat során keletkezett visszafizetési kötelezettsége van a településnek, melynek utolsó, legnagyobb részlete lenne esedékes májusban, ám ennek nincs meg a fedezete, így amennyiben nem tudnak más beszállítókkal halasztásról, vagy kiadások átcsoportosításról megállapodni, félő, hogy az összegre váró fél inkasszózza a hivatal számláját. A pályázat visszafizetendő törlesztőit eddig rendben fizette az önkormányzat, de az év elején esedékes adóbevételeket felülkalkulálták, nem folyt be annyi helyi adó, mint remélték, ezért az utolsó részlet megfizetését határidőre nem tudják teljesíteni.

AUGUSZTUS VÉGÉIG KELL ÚJ TESTÜLETET VÁLASZTANI

Mivel a testület minősített többséggel, 4:3 arányban feloszlatta magát, 120 napon belül új, időközi helyhatósági választást kell kiírjon a helyi választási iroda. Elviekben tehát augusztus végéig Mártély települési új polgármestert és új képviselőtestületet választ.

A FALU EDDIG STAGNÁLT, A HELYIEKNEK ELEGE LETT

A Promenád24 korábban azt írta, hogy a vásárhely-makói térség hasonló méretű településeivel szemben a falu nem tudta kihasználni az elmúlt évek fejlesztési lehetőségeit, nem tudott előrelépni, ehelyett inkább stagnált, s Putz Anita polgármesterként nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A mártélyiak jó része tiszta vizet öntene a pohárba, és azt szeretnék, ha az utóbbi évek stagnálása, hanyatlása után a falu végre fejlődne. A képviselők meghallották a mártélyiak szavát, és ezért kezdeményeziték a testület feloszlatását.

Mindeközben Újszentivánon is időközi választásokat tartanak hamarosan:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb