Közélet

Építésügyi miniszter lehet Lázár Jánosból

Új miniszterek és új minisztériumok is lesznek Orbán Viktor ötödik kormányában – írja az ATV arra a népes listára utalva, amit szerdán hozott nyilvánosságra a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan. Mint kiderült, korábban hiába hozták összefüggésbe a vidékfejlesztés irányításával Lázár Jánost, a portál forrásai szerint építésügyi központú minisztériumot vezethet majd.

Lázár János építésügyi miniszter lehet a legfrissebb hírek szerint. Amennyiben igaznak bizonyul az értesülés, egy nagy jelentőségű feladatot kaphat a politikus, de nehéz helyzetben. Egy ilyen miniszter alá tartozhatna az állami beruházások nagy része (például akár a vitatott orosz Paks 2 projekt és a kínai Budapest-Belgrád vasútvonal), illetve a lakáspolitika is. Az ATV azonban a paksi projektet inkább Szijjártó Péterhez sorolja.

NEM LESZ KÖNNYŰ AZ INDULÁS LÁZÁR JÁNOSNAK

A Portfolio szerint a 35 éves útépítési koncesszió tető alá hozása miatt az egyik legtipikusabb állami fejlesztési terület, az autópályák köre már nem feltétlenül kerülne Lázár hatáskörébe, és az indulás sem lesz könnyű neki, hiszen a nagy költségvetési kiigazítási igénynek könnyen áldozatul eshetnek az állami beruházási támogatások, így a látványos építkezések és átadások is. A lakáspiacba pedig évek óta nem sikerül igazán életet verni, csak az árakat tornászta fel a cikkcakkos támogatás- és adópolitika. Az ATV információi ugyanakkor megerősítik azokat a korábbi értesüléseket, hogy:

  • Lázár János kormányzati források szerint egy építésügyi központú minisztériumot vezethet, 
  • Navracsics Tibor egy uniós/területfejlesztésit, 
  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési súlypontút, 
  • Szalai-Bobrovniczky Kristóf a honvédelmit, 
  • Csák János pedig egy humán innovációs minisztériumot.

A portál azt is írja, hogy változatlanul miniszter marad a posztján Rogán Antal, Gulyás Gergely, Szijjártó Péter, Pintér Sándor, Varga Mihály, Varga Judit és Nagy István – aki az agrártárcát fogja vezetni. Semjén Zsolt Orbán Viktor ötödik kormányában miniszterelnök-helyettes lesz. A két volt tárca nélküli miniszter Süli János, aki Paksért és Mager Andrea, aki a nemzeti vagyonért felelt, forrásaik tájékoztatása szerint már nem lesznek tagjai az új kormánynak.

PAKS ÉS A NEMZETI VAGYON FEJLESZTÉS

A paksi bővítés egy nagyobb tárcához, valószínűleg a Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági- és Külügyminisztériumhoz kerül, míg a nemzeti vagyon fejlesztése és az energetika a Palkovics László vezette Ipari minisztériumhoz, viszont erről még nem született végleges döntés.

MEGBESZÉLÉST TARTOTT ORBÁN VIKTOR

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Karmelita kolostorban folytatott megbeszélést a politikusokkal, a téma pedig a kormányalakítás volt. Az is kiderült, hogy Lázár János mellett a megbeszélésen ott volt még további leendő miniszter, míg Varga Mihály és Szijjártó Péter hivatalos útjaik miatt vannak távol.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb