Mindenmás

Kétméteres kígyót láttak Alsóvároson, rákérdeztünk Veprik Róbertnél: előfordulhatnak mérges kígyók Szegeden? – interjú a Szegedi Vadaspark igazgatójával

Csütörtök este szinte felrobbant az internet a Szegeden láttam Facebook csoport egyik posztja nyomán, melyben az egyik felhasználó megosztott egy videót egy másfél – kétméteres hüllőről, mely Alsóvároson, a Mátyás téri játszótér közelében portyázott. Rögtön megindultak a találgatások, vajon egy kígyó, vagy egy sikló látható a felvételen? Ennek kapcsán meg is kérdeztük Veprik Róbertet, a Szegedi Vadaspark igazgatóját, mekkora az esély arra, hogy Szegeden egy mérges kígyó szabadon kószál.

SZEGED KÖRNYÉKÉN NEM ÉLNEK MÉRGES KÍGYÓK, AZONBAN MAGÁNTARTÓKTÓL, VAGY KÜLFÖLDI SZÁLLÍTMÁNYOKKAL IDEKERÜLHETNEK

Veprik Róbert először is leszögezte, Szeged környékén mérges kígyók nem élnek, azonban az előfordulhat, hogy magántartóktól megszökve, vagy egy Erdélyből érkező szállítmányban, esetleg egy áruházlánchoz befutó déli gyümölcs rakományban potyautasként megbújik egy mérges, vagy egy trópusi állat. Ezért az igazgató azt mondta, bár ő nem látta a szóban forgó hüllőt, és sokkal valószínűbb, hogy egy sikló lehetett a videón szereplő állat, de semmi nem zárható ki.

ÉVEKKEL EZELŐTT VOLT PÉLDA ARRA, HOGY SZEGED KÖRNYÉKÉN MÉRGES KÍGYÓ BUKKANT FEL

Az igazgató abba is beavatott bennünket, hogy régóta nem volt példa arra Szegeden és környékén, hogy mérges kígyó bukkant volna fel, évekkel ezelőtt találkozott ilyen esettel a szakember, egyszer egy vámellenőrzés során, másik alkalommal pedig egy játszótéren okozott kígyó riadalmat.

HA MÉRGES KÍGYÓVAL TALÁLKOZNÁL A LEGJOBB, HA NEM NYÚLSZ HOZZÁ ÉS ÉRTESÍTED A SZAKEMBEREKET

Azt is megtudtuk, ha ténylegesen kígyóval találkozik az ember, a legjobb, amit tehet, ha békén hagyja, nem nyúl hozzá és értesíti a szakembereket. Ilyen esetekben a Szegedi Vadaspark és a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai nyújthatnak segítséget. “Nem lehet semmit sem kizárni, de 99%-ra mondható, hogy nálunk nincsenek mérges kígyók, nagyon kicsi az esélye annak, hogy az ember egy veszélyes kígyóval találkozzon az utcán” – foglalta össze Veprik Róbert.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb