Szegedi Arcok

Folytatódik a díjeső Karikó Katalinnál: átvette a Tel Aviv University díszdoktori címét, de a 2022-es Warren Alpert-díj egyik kitüntetettjének is őt választották

Tudós nőket motiváló és a fehérjepótló terápiát bemutató előadásokat tartott Izraelben Karikó Katalin. Az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó magyar biokémikus 2022. május 12-én vette át a Tel Aviv University (TAU) díszdoktori cím kitüntetést. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora a közel-keleti ország második legnagyobb városában kapta a hírt: a 2022-es Warren Alpert-díj egyik kitüntetettjének is őt választották – írja az egyet közleményében.

„Magyarország/USA, biokémikus és a BioNTech alelnöke” – így mutatták be Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát a Tel Aviv University honlapján és 2022. május 11-13. közötti rendezvényein.

NAGYSZERŰ DOLOG TUDÓSNAK LENNI

Archív fotókkal tűzdelt video-portré mutatta be a TAU 2022. évi díjazottjait. Karikó Katalin elmondta, hogy magyar biokémikus, megmutatta a szegedi egyetem PhD doktoravatóján készült fényképet. „Régi álmom volt, hogy tudós legyek” – fogalmazott. Aláhúzta: az mRNS titkai kutatásának az elsőszámú célja a terápia volt. „Nagyszerű dolog tudósnak lenni! Új kérdésekkel, új rejtélyekkel kell szembe nézned, és akkor olyan nagy öröm, amikor megértesz valamit, amit senki más nem ért” – mondta. Úttörő kutatásaiért és a Covid-19 betegség elhatalmasodását és megelőzését szolgáló mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében játszott kulcsszerepéért a Tel Aviv University díszdoktori címet adományozott a világhírű, az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon és Németországban is kutató biokémikusnak. Karikó Katalinnakez a TAU-oklevél az ötödik díszdoktori címe.

500 EZER DOLLÁROS DÍJAT IS NYERT

Mindezek mellett Izraeli munkalátogatásán értesült arról Karikó Katalin, hogy a 2022-es Warren Alpert-díj egyik kitüntetettjének is őt választották. Karikó Katalinés Drew Weissman mint a University of Pennsylvania kutatópárosa, valamint a magyar biokémikus németországi munkatársai, Uğur Şahinés Özlem Türeci, továbbá Eric Huang, a Moderna Genomics vezérigazgatója és tudományos igazgatója osztozhat majd az 500.000 dolláros díjon. A Warren Alpert Award „az emberi betegségek megértésének, megelőzésének, kezelésének vagy gyógyításának javításáért végzett munka” elismerése. A díjat a Harvard Medical School kezeli. A díjazottakat tudományos szimpóziumon fogják elismerni 2022. október 6-án.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb