Közélet

“Ön történelmet írt” – elindult a szegedi Novák Katalin beiktató ünnepsége

„Ön történelmet írt” – ezekkel a szavakkal gratulált Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok magyar származású külügyminisztere Twitter-oldalán Novák Katalinnak, Magyarország első női, egyben első szegedi köztársasági elnökének. A díszünnepséget a kormány kiemelt fontosságú állami eseménynek nyilvánította, az esemény a percekben kezdődik, mutatjuk a menetrendet:

  • Novák Katalin mai beiktató ünnepsége reggel fél kilenckor a Kálvin téri református templomban ökumenikus Istentisztelettel kezdődik,
  • majd a Kossuth téren katonai tiszteletadással és Balázs János, valamint Kádár Viktória zongoraművészek,
  • illetve Rúzsa Magdi énekesnő koncertjével folytatódik. Utóbbi szimbolikus gesztusnak is tekinthető, hiszen a család ügyéért elkötelezett Novák Katalin beiktatásán a hármas ikreknek minap életet adó Rúzsa Magdi énekel.
  • Fellép továbbá a Honvéd Táncegyüttes és az Angelica leánykar.
  • A Parlament előtti beiktatási ceremóniával egy időben a Sándor-palotában nyílt napot tartanak.

SZEGEDI ORVOS CSALÁDBAN SZÜLETETT

Novák Katalin 1977-ben Szegeden, orvos-családban született. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2004-ben diplomázott, de ugyanebben az évben vett részt a Párizs-Nanterre-i Egyetem közösségi és francia jogi képzésén is. Kiváló francia nyelvtudásának köszönhetően Párizsban több képzésen is részt vett: előbb a Pont Neuf Alapítvány ösztöndíjasaként, később az IEP, Paris szervezésében, illetve az Institut d’Etudes Politiques de Paris ösztöndíjasaként, a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézete Nemzetközi kapcsolatok szakán tanult. Továbbá részt vett a francia Államigazgatási Egyetem és a Külügyminisztérium szervezésében megtartott Európai uniós képzésen is.

2014 és 2020 között család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként dolgozott, 2020 és 2021 között pedig a családokért felelős tárca nélküli miniszter volt. Közben: 2017 és 2021 között a Fidesz egyik alelnöke volt, országgyűlési képviselőként pedig 2018 és 2022 között tevékenykedett.

A beiktatási ceremóniát itt tudod élőben követni:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb