KözéletSmart Szeged

“Kocsmaajtó” áll a frissen átadott szegedi járda közepén, Nagy Sándor és a Magyar Kerékpárosklub is megszólalt az ügyben

Igazi kivitelezési “epic fail-t” sikerült összehozni, amikor az újonnan felfestett József Attila sugárúti járdát fele akkorára hagyták, mint a kerékpárutat – írtuk meg elsőként pár napja, a komment-cunamit kiváltó sztorira a jelek szerint azóta az országos sajtó is rágerjedt. A Ripost egyenesen arról cikkezett, hogy “Kocsmaajtó” áll a frissen átadott szegedi járda közepén, az ügyben Nagy Sándor alpolgármester és a Magyar Kerékpárosklub szegedi vezetője, dr. Csüllög Imre is megszólalt. Az előbbi szerint ez csupán egy “orientációs felfestés”, a kerékpárosok és gyalogosok bármely oldalt használhatják.

Kezdjük az alapokkal, íme az első cikkünk a témában. A főszerepben a Fülig Jimmy pub előtti járdaszakasz, amit úgy festettek fel, hogy babakocsival igazi Mission Impossible átmenni előtte.

Röviden:

  • aránytalanul széles kerékpársáv,
  • extra szűk a gyalogosoknak,
  • egy meglepetés úttorlasszal, a Jimmy előtt.

Az írásunk megjelenése után Móni nevű olvasónk írt ránk, ő speciel kipróbálta azt, amit feldobtunk: babakocsival átjutni a kocsma bejárata előtt úgy, hogy nem megy át a kerékpárossávba. “Vicces volt, ikreink vannak, dupla babakocsival próbáltam átmenni… képzelhetitek” – számolt be a próbálkozásról.

NAGY SÁNDOR: EZ CSAK EGY “ORIENTÁCIÓS FELFESTÉS”

A Chovanecz Kata képviselőnő által kirobbantott sztori kapcsán a Ripost is írt, mint idézik, Nagy Sándor, a város alpolgármestere a kritizálóknak azt mondta, ez csupán egy orientációs felfestés, a kerékpárosok és gyalogosok bármely oldalt használhatják, az utca elején tábla jelzi, hogy ez egy közös szakasz.

A kormányközeli lap szerint ez azonban így csak összeugrasztja az embereket, hiszen a kétkerekűvel közlekedők magukénak tudják a kerékpárral jelölt rész. Konfliktusra pedig már akadt is példa, egy biciklis számon kérte a gyalogost, hogy miért nem a neki kijelölt részen, a falhoz lapulva közlekedik.

A SZEGEDI BRINGA-GURU SZERINT A SZAKASZ ELEVE ALKALMATLAN A KÉTIRÁNYÚ KERÉKPÁRFORGALOMRA

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a Magyar Kerékpárosklub szegedi vezetője, dr. Csüllög Imre is, aki szerint az érintett szakasz eleve alkalmatlan a kétirányú kerékpárforgalomra, az útkereszteződések pedig külön veszélyt rejtenek: az autósok nem számítanak az érkező biciklisekre, akik pedig az épületektől nem látják, hogy érkezik-e éppen gépkocsi a kereszteződésbe.

Borítókép: Chovanecz Kata, FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb