Gasztro

Az étek ami nem szegedi és nem gulyás, mégis több ezer videó van róla

Gasztronyomozás?! Van ilyen kérem szépen? Időnként akad, sőt olyan duplán csavaros a történet, hogy a filmekben sincs ilyen. Van egy étel amelyről csak a youtube-on több mint 3000 videó van, hogyan kell elkészíteni. Pedig a valóságban nem is létezik. Pontosabban létezik: teljesen más neve van. Ez a szegedi gulyás. Hallottál már róla? Na ugye…

A Csehországban és Szlovákiában (ahol a helyi gasztronómia alapja), és a világ jelentős részén szerepel egy étel, ami a magyaros ízek helyi origója, sőt az egyik legkedveltebb magyar káposztás fogás: a szegedi gulyás. Most van itt az a pont ahol a szögedi gyakorló háziasszonyok, és az felkent bográcsguruk a döbbenettől csuklani kezdenek. Mit keres a káposzta a gulyásban, és mi köze van a halászlé fővárosához?? Bocs Bajaiak! Mielőtt ti Kedves olvasóink remegő kezekkel ütnék fel a nagymama régi titkos receptes füzetét, meg kell nyugtatnom titeket. A hiba nem bennetek van.

A MEGOLDÁS A REJTÉLYRE SOKKAL EGYSZERŰBB. VAGY MÉGSEM? HAMAROSAN KIDERÜL…

A szegedi gulyás nem más mint a székely káposzta! Hogy mikor került átnevezésre az étel, az a múlt homályába vész. Vannak akik Bécsnek tulajdonítják az átkeresztelést, mások szerint egy városunkat megjárt Cseh irodalmár lett a szegedi gulyás nevének a névadója. Viszont mielőtt bármi módon megnyugodnátok ezeket a sorokat olvasva, jön az utolsó csavar: a székely káposztának semmi köze nincs a székelyekhez!

HAMAROSAN FELLEBBEN A FÁTYOL, ÉS MAJDNEM TISZTÁBAN LESZÜNK A HELYZETTEL

A székely káposztát a gasztrotörténészek (ha van ilyen szakma) szerint egy Székely József nevű újságíró rendelte előszőr aki – miután késve érkezett a vacsorához – a konyhai maradékot egybe kérte, és a pörköltet (perkeltet ha már étel akkor ne maradjon ki Krúdy) összekeverte káposztával és egy kis tejszínnel. A legenda úgy tartja, eme műalkotás születésének Petőfi Sándor is tanúja volt, aki másnap kipróbálásra ugyanazt az ételt rendelte. Nagy szerencsénkre a kedvenc eledele vált belőle, amely így hamarosan országosan elterjedt.

ZÁRSZÓ, MERT MINDEN NYOMOZÁS VÉGÉN A DETEKTÍV ÖSSZEFOGLALJA A TÉNYEKET

Bárhogyan is történt, ez az étel is növeli a városunk hírnevét. Ha szerencsénk van, akkor valakinek egyszer felvillan az ötlet: csináljunk itt a városban, egy nemzetközi szegedi gulyás napot!

Hiszen a reklám alapszabálya, ha már egy termék elnevezése a tiéd és ez mind az öledbe pottyan, akkor törődj vele.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ติดเน็ต ais
'Fel a tetejéhez' gomb