Közélet

A nap legundibb sztorija: csótányok lepik el minden éjjel a Feketesas utcát

“Minden gyanús fekete folt, amit a földön láttam, ha mozog, ha nem, csótány volt” – írta Mónika nevű olvasónk szerkesztőségünkhöz küldött levelében, aki kedd este hazafelé tartva a Feketesas utcán lett figyelmes a hosszú csápjaival, és lábaival motoszkáló rovarokra. Mint írta, az eset nem egyedi, már többször látta a belvárosi utcában a résekben lesben álló csótányok sokaságát. Utánanéztünk, mit lehet kezdeni az áldatlan helyzettel, hova lehet fordulni a probléma orvoslásához.

A CSÓTÁNYOK TÖBB FAJTA FERTŐZŐ MEGBETEGEDÉS TERJESZTÉSÉBEN JÁTSZHATNAK KOMOLY SZEREPET

Kevés visszataszítóbb kártevő létezik a csótányoknál, de ami miatt elszaporodásuk okot ad az alkalomra, hogy ezek a rovarok nagy kockázatot jelenthetnek egészségünkre. Ahogy Markovics Dániel egészségügyi gázmester, az agyipoloska.com szakembere kérdésünkre elmondta, a csótányok több fajta fertőző megbetegedés terjesztésében játszhatnak komoly szerepet.

A KÁRTEVŐK FERTŐZŐ ANYAGOKKAL TÁPLÁLKOZNAK, MAJD OTT HAGYHATJÁK KÓROKOZÓIKAT AZ ÉLELMISZEREKEN ÉS KONYHAI FELSZERELÉSEKEN

Mint mondta, ezek a kártevők a csatornákban, szeméttárolókban és hulladéktárolóban élnek, ahol olyan fertőző anyagokkal táplálkoznak, mint a hulladék, széklet, köpet, vizelet vagy megromlott élelmiszerek. Itt azonban még nem állnak meg: a csótányok a csőrendszerekben és vizesblokkokban közlekednek, így könnyen eljuthatnak otthonainkba, az apró réseken befurakodnak a konyháinkba, fogyasztanak az élelmiszereinkből, rámásznak a tányérokra, evőeszközökre, ahol ott hagyják az emberre is veszélyes kórokozóikat.

SZÁMOS BETEGSÉGÉRT FELELHETNEK

Sajnos, mint megtudtuk a szakembertől, a csótányok számos betegség terjesztéséért is felelősek lehetnek: okozhatnak emésztőrendszeri problémákat, hasmenést például, vagy, ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) írta, húgyúti fertőzést, szalmonellát, de még allergiás reakciókat is kiválthatnak. Ezért irtásuk nagyon fontos, ha észleltük a megjelenésüket. Ahogy Markovics Dániel elmondta, egy társasház esetében nem biztos, hogy a problémás rész, mint például az adott lakás, vagy egy folyosó, közlekedő, szeméttároló fertőtlenítése elegendő, hiszen, ha bárhol máshol megbújnak, gyorsan el tudnak szaporodni újra.

AZ ÜGYBEN MEGKÉRDEZTÜK AZ IKV-T IS

Mivel a csótányok a Feketesas utcán IKV tulajdonú ingatlanok előtt jelentek meg, megkérdeztük a Társaság munkatársait arról, mi ilyen esetekben a teendő. Mint válaszlevelükben írták, a közös képviselő a társasházi közös tulajdonú épületrészek esetében a felelős a kártevők irtásával kapcsolatban. Arról, hogy korábban értesültek-e már a fennálló csótányhelyzetről, illetve történt-e, vagy tervezik-e a csótányirtást ezeknél az ingatlanoknál még várjuk a válaszukat, amint megérkezik, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb