Mindenmás

Drasztikusan fogy a magyar: korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám az első negyedévben

Korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám Magyarországon 2022. első negyedévében – szúrta ki a HVG a KSH legfrissebb demográfiai mutatóit. Mint írják, a modern statisztika alkalmazása óta most először volt arra példa, hogy a születésszám 20 ezer alá esett az első 3 hónapban.

Kétségbeejtő demográfiai hírek láttak napvilágot a közelmúltban: a KSH 2022 első negyedévében a valaha látott legalacsonyabb születésszámot mérte Magyarországon. A modern statisztika alkalmazása óta most először volt példa arra, hogy az első három hónapban 20 ezer alá csökkenjen ez az érték. Az eddigi negatív rekordot a 2019-es év produkálta (20 854 születés), de az idei adat ezt is alulmúlta 5,5 százalékkal: mindössze 19.688 magyar gyermek született januártól márciusig – írja a portál.

REKORDALACSONY ÉRTÉK JÖHET 2022-BEN

Hozzátették: az utóbbi évtizedek tapasztalatai szerint az adott évi születések kb. 23-26 százaléka történik az első negyedévben. Ezekből arra következtethetünk, hogy 2022-ben várhatóan 75-85 ezer között lehet majd a születésszám, ami szintén rekordalacsony érték lenne. A portál hozzátette, hogy az utolsó kiugróan magas születésszámot az 1970-es évek közepe hozta Magyarországon. Az akkori generációt Ratkó-unokáknak is nevezzük: ekkor még majdnem 200 ezren születtek évente. Az utóbbi 45 évben azonban erősen csökkenő trend uralkodott, így az ezredforduló óta már egyszer sem sikerült elérni a 100 ezres születésszámot. A 2022-es év pedig még ebben a környezetben is példátlanul kevés születést hozhat, hacsak az év hátralévő részében nem következik be egy váratlan fordulat.

A MAGYAR NÉP AGGASZTÓAN GYORS ÜTEMBEN ÖREGSZIK

A drasztikusan csökkenő születésszámok következtében a magyar népesség aggasztóan gyors ütemben öregszik. Ez különösen rossz hír az állami ellátórendszerek (nyugdíjrendszer, egészségügy) finanszírozásának szempontjából: hiszen azt eredményezi, hogy az adófizetők száma rohamosan fogyatkozik, míg az ellátásra szorulók száma egyre magasabbra nő. A portál szerint a mögöttünk álló évtizedekben ijesztő gyorsasággal öregedett a magyar lakosság. Ennél is rosszabb hír, hogy a KSH előrejelzései szerint a következő 30 évben a folyamat felgyorsulására kell számítanunk. Az öregedési index 1970-től napjainkig 54 százalékról 143 százalékra nőtt, de 2050-ben már a 200 százalékot is elérheti. Az idősek eltartottsági rátája pedig 1970-től 2022-ig 0,17-ről 0,32-ra emelkedett, 2050-ben pedig akár a 0,50-ot is megközelítheti.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb