Mindenmás

Légy résen: megőrült a vasúti átjáró lámpája Hódmezővásárhely-Kishomoknál

“Kishomoknál, a Nagy András János utcánál lévő sorompó pirosat jelzett, hogy jön a vonat. 10 percen keresztül ott álltunk, nem jött semmi, utána fényjelzés nélkül felnyílt a sorompó azután nem világított egyáltalán. Rá 2 percre újra pirosan villogott, a sorompó lecsukódott és ismét nem jött semmi sem” – írta egy Enikő nevű felhasználó a HMVHLY Car Life nevű autós közösségi média csoportban szombat este. Az eset okaira rákérdeztünk a MÁV-nál, amint megérkezik a válasz, cikkünk frissülni fog. Addig is, biztos ami biztos, érkezzen egy Szeged365 Kisokos arról, hogy mi a teendő hasonló esetben.

„A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad.”

– írja a KRESZ és itt igazából be is fejezhetnénk a cikk írását, a lényeg benne van a fenti mondatban. A fokozott óvatosság azt jelenti, hogy minden esetben meg kell győződni arról, hogy vasúti jármű nem érkezik, és ha mégis érkezne, akkor az előtt meg kell tudni állni. A Totalcar írt arról a furcsaságról, hogy hogy kötelező sebességcsökkentés már nem szerepel a szabályban – ez 2009-ben kikerült a KRESZ-ből – azaz a megfelelő és biztonságos tempó a vezetőre van bízva.

30 EZRES A BÍRSÁG, DE A LEGNAGYOBB TÉT AZ ÉLETED… LÉGY ÓVATOS!

A fentiek dacára a meghatározásokban mindig is szerepelt az a kitétel, hogy amennyiben a vasúti átjárót biztosító berendezés üzemzavarát észleljük, abban az esetben kötelező a járművet az átjáró előtt megállítani, majd tovább haladni csak akkor szabad, ha meggyőződünk arról, hogy vonat nem érkezik.

A fénysorompóval biztosított vasúti átjárókban az üzemzavart általában az jelzi, ha egyik fény sem világít. Ilyenkor a kötelező megállás alapkövetelmény, amelynek elmulasztásáért 30 ezer forintos bírság járhat.

AZ IDÉN MÁR TÖBB HALÁLOS BALESET TÖRTÉNT, MINT TAVALY EGÉSZ ÉVBEN

Bár hivatalosan sosem a jelzőberendezés volt az ok, a MÁV szerint az idén már több halálos vasúti baleset történt Magyarországon, mint 2021-ben egész évben. A társaság szerint 2008 óta nem következett be vasúti hibából eredő halálos baleset, mivel a vezetői figyelmetlenségekből rekord mennyiségű történt 2022-ben, szigorítanának a KRESZ-en:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb