Közélet

Az ukrán háborús helyzetre hivatkozva zárolt 200 millió forintot Makó önkormányzata

Mintegy 200 millió forint zárolásáról döntött rendkívüli képviselő-testületi ülésen Makó önkormányzata. Az előterjesztést a település polgármestere az orosz-ukrán háború gazdasági hatásaira, a jelenlegi gazdasági helyzetre való tekintettel kezdeményezte, írta meg hétfőn cikkében az Átlátszó.

A HAJLÉKTALANSZÁLLÓ FELÚJÍTÁSÁRA, A KÖZUTAK FEJLESZTÉSÉRE, A PAROLÓK KIALAKÍTÁSÁRA ÉS A JÁRDAPROGRAMRA SZÁNT ÖSSZEGEKET ZÁROLJÁK

Eszerint a szeptemberi adóbeszedésig tartalékba helyezik a hajléktalanszálló felújítására szánt 77 millió forintot, a dologi kiadásokból a közutak fejlesztésére betervezett 70,5 millió forintot, a parkoló kialakítására szánt 6,5 millió forintot, valamint a Járdaprogram 2022. évi önerőjére szánt 46 millió forintot, összesen 200 milliót. A zárolt összeg a városi költségvetés mindössze 3 százaléka.

NEM ELŐSZÖR AKAD PROBLÉMA A KÖLTSÉGVETÉSSEL

Nem először akad problémája a költségvetéssel a városnak. Mint az Átlátszó írta, 200 milliós lyukat ütött a német autóiparnak beszállító helyi cég, a ContiTech csökkenő adóbefizetése, és a korábban bevezetett rendkívüli építményadót is bíróságon támadta meg egy helyi vállalkozás. Majd a Continental kapcsán arról is beszámoltak, hogy a kormány többmilliárdos munkahelyteremtési támogatást fizetett, de 2018 óta csak csökken a munkavállalói létszám a makói Continental gumigyárban. Az Opten adatait és a 2016-os szerződést összevetve már tavaly sem volt meg az elvárt létszám, ezért elvileg akár egymilliárd forint is lehet a bírság.

A MAKÓI CONTINENTAL GYÁR LEÉPÍTÉSE MIATT AZ ÖNKORMÁNYZAT SEGÍTSÉGET NYÚJTOTT A NEHÉZ HELYZETBE KERÜLT CSALÁDOKNAK

A makói önkormányzat tavaly pénzbeli segítséget is adott az elküldött Continentalos dolgozóknak. Az elmúlt években egyre rosszabb lett a makói Continental gyár vezetése és a munkavállalók közötti viszony, amely végül sztrájkig fajult, a dolgozók mellett korábban többek között Lázár János, Czirbus Gábor, és Farkas Éva Erzsébet is kiállt. A cégtől idén közel 200 embert bocsátottak el, és jövőre is várható nagyobb leépítés, ami miatt sok makói család kerül nehéz helyzetbe. „Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy segítse a munkavállalókat” – hangsúlyozta akkor Makó polgármestere.

A Continental 2020-as beszámolója alapján viszont ők nem az ukrán-orosz piacra dolgoznak, 276 milliárdos exportjukból mindössze 1 milliárdot tett ki Oroszország. Vagyis egyelőre nem tudni, hogy Farkas Éva Erzsébet pontosan milyen gazdasági helyzetre gondolt, ami a 3 százalékos költségvetés-arányos zárolást indokolta.

Forrás: atlatszo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb