Szegedi Arcok

Heccből ütötték, rúgták, csak azért, mert ázsiai – először szólalt meg a Belvárosi hídon megtámadott szegedi orvostanhallgató

Május 28-án, szombat éjjel egy négyfős fiatal magyar társaság megtámadott a Belvárosi hídon egy japán orvostanhallgatót. Koki Tsubakihara ugyan szerencsére könnyebb sérüléseket szenvedett, de az a sokk és trauma, amit átélt még mindig elevenen él benne. Történetét most ő maga osztotta meg velünk.

HAZAFELÉ TARTOTT AZ ORVOSTANHALLGATÓ, AMIKOR EGY NÉGYFŐS TÁRSASÁG BELEKÖTÖTT

Koki Tsubakihara elmesélte, szombat éjjel fél 12-kor indult meg a Széchenyi téren, hogy egy a kampuszon focimeccs nézéssel töltött este után hazatérjen. Sajnos, a Széchenyi térre érve tapasztalta, hogy már elment az utolsó busz, ezért gyalogosan indult a híd felé. Útközben elhaladt egy négyfős fiatalokból álló magyar tárasság mellett, három fiú és egy lány mellett. Ekkor a csoport tagjai közül az egyik fiú rasszista megjegyzéseket tett rá.

A TÁRSASÁG EGYIK TAGJA PROVOKÁLNI KEZDTE ŐT

Koki megfordult és nyugodt hangon közölte angolul és magyarul is a fiatalokkal, hogy ezek rasszista szavak, ezért megkéri, hogy hagyja abba. A fiú azonban folytatta, többször is megismételte a bántó kifejezéseket. Koki feltételezte, hogy az illető nem beszél angolul, ezért a csoport egy másik tagjához intézte szavait, aki közben angolul szólt hozzá. Az első fiú ekkor izgatott lett, harci állást vett fel és magyarul azt mondta az orvostanhallgatónak, hogy “Most én beszélek, ezek az én szavaim, nem az övé”.

KOKIT ÜTÖTTÉK ÉS RÚGTÁK A FIATALOK

Ami ezután történt, a hirtelen sokktól csak homályosan él Koki emlékeiben. A három fiú ütni, rúgni kezdte, a csapások a bal szemén, az oldalán és a feje hátsó részén érték. Az orvostanhallgató hiába ütötték nem támadt vissza, hiszen tudatosult benne, hogy a törvény szemében ugyanolyan bűnös lenne, ha ököllel válaszolna a fiatalok támadó fellépésére. Az ütlegelő fiúkat a csoport lány tagja állította le, ekkor Koki elmenekült a helyszínről.

A LÁNY BOCSÁNATOT KÉRT KOKITÓL

Körülbelül 50 métert gyalogolt előre, amikor az első fiatal, aki belekötött, utánaszaladt. A mobilján Google Fordító segítségével angolul a következő mondatot mutatta Kokinak: “Nem mondtunk semmit”. A lány is utánarohant és angolul bocsánatot kért tőle a fiúk viselkedéséért. Mint mondta, “részegek, nagyon sajnáljuk”. Koki rákérdezett, hogy hány évesek, mire a lány elárulta, most érettségiznek.

EZUTÁN ÚJABB ÜTÉSEK KÖVETKEZTEK

A beszélgetés alatt egy másik fiatal lépett mögé a társaságból és hátulról tarkón ütötte. Koki erős fájdalmat érzett és szédülni kezdett, közölte a csoporttal, hogy az esetet jelenteni fogja a rendőrség és az egyetem felé is, majd otthagyta a társaságot. Néhányszor még hátrafordult, de a fiatalok megálltak, nem követték tovább őt. Hazaérve bejelentette az esetet a rendőrségen, majd bement a kórházba megvizsgáltatni a sérüléseit.

A FIATALOK HECCBŐL PROVOKÁLHATTÁK

Beszélgetésünk során az orvostanhallgató elmondta, szerencsére nem komolyak a sérülései, itt-ott azonban még érez fájdalmat. Abba is beavatott bennünket, nem az volt az egyetlen ok, amiért nem ütött vissza, mert jogilag akkor ő is támadható lett volna, hanem azért, mert véleménye szerint a fiatalok heccből provokálták, verekedést akartak szítani és ebbe ő nem akart belemenni.

AZ ORVOSTANHALLGATÓ TAPASZTALATAI SZERINT A MAGYAROK EGY RÉSZE ELŐÍTÉLETTEL TEKINT AZ ÁZSIAI SZÁRMAZÁSÚ EMBEREKRE

Koki elmondta, sajnos voltak már korábban ilyen jellegű tapasztalatai. Meglátása szerint a magyarok egy része előítélettel viszonyul az ázsiai, vagy akár az arab, iráni diákokhoz, egy kalap alá veszik őket és ezért gyakran érik őket különböző atrocitások. Az viszont megnyugvással tölti el, hogy mind a rendőrség, mind az egyetem nagyon komolyan veszi az ügyet és keményen dolgoznak az elkövetők előkerítésén.

A HÍDON LÉVŐ KAMERÁN MAGA A TÁMADÁS NEM LÁTHATÓ

Mint azt korábban mi is megírtuk, az ügyben közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt indult eljárás a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az ügy felgöngyölítését, ahogy az orvostanhallgató elmondta, nehezíti, hogy ugyan a Belvárosi hídon két kamera is van, viszont magát a támadást egyik sem rögzítette, a felvételeken csak annyi látható, hogy Koki áthalad a hídon, mögötte pedig egy csoport sétál, azonban ez önmagában még nem elegendő bizonyíték.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb