Mindenmás

Taroltak a szegediek a Magyar Gasztronómiai Egyesület 2022-es fűszerpaprikatesztjén

A Magyar Gasztronómiai Egyesület már tíz éve igyekszik figyelemmel követni a legjobb magyar fűszerpaprikatermelők eredményeit, így 2022-ben is megtartották a nagy paprikatesztet a szakemberek. A Bűvös Szakács összefoglalója szerint a teszten abszolút domináltak a szegedi fűszerpaprikák, és az első három helyet ezzel be is húzták.

Mint írják, 2022-ben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztályának (NAIK ZÖKO) szegedi kutatóállomása, valamint számos élelmiszeripari szakember, szakács, agrárszakember és lelkes hobbista válogatta ki a legjobb fűszerpaprikákat.

A MINTÁK FELE A SZATYMAZI PAPRIKAMUSTRÁRÓL VALÓ

Az összefoglalóban azt írják, hogy tizennyolc tételt kóstoltak meg a szakemberek április végén a zuglói Szaletly étteremben. A minták egyik fele a korábbi tesztjeiken már szerepeltek, a hazai paprika-élmezőnyhöz tartozó termelőktől érkezett, a másik fele pedig a NAIK ZÖKO szegedi kutatóállomásáról landolt az asztalon. Érdekesség, hogy minden novemberben nagy paprikamustrát tartanak a Szatymazi Gazdanapok keretén belül, ahová rengeteg kistermelő küldi el paprikáit. Elsősorban szeged környéki termelők, akik közül sokan közülük családi használatra termesztenek csak paprikát. A szatymazi paprikamustra nemrég nevet is kapott, újabban már Vastagh József Paprikaőrlemény-verseny. Tehát a 2021. novemberi szatymazi verseny legjobb kilenc paprikája adta a mezőny másik felét a mostani teszten.

A SZEGEDI RUBIN PAPRIKAFELDOLGOZÓ HÚZTA BE AZ ELSŐ KÉT HELYET

A portál kiemelte, hogy a minták közül kiemelkedett a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. Szegedi Csipedett „kézzel válogatott” tétele, illetve szintén a Rubin Bio minősítésű szegedi paprikája. Hozzátették, hogy ez a két tétel lehetett a legfrissebb őrlés (vagy a legjobb, legaromatartóbb csomagolás), de kirobbanó gyümölcsösségük, frissességük miatt a tesztelők többségénél ez a két minta végzett az első két hely valamelyikén.

A HARMADIK HELYET EGY SZEGEDI KISTERMELŐ ZSEBELTE BE

Az összefoglalóból mindezek mellett az is kiderült, hogy a harmadik legtöbb pontot a szatymazi versenyen is remekül szerepelt szeged-gyálaréti kistermelő, dr. Szabó Sándor „szegedi édes válogatás” nevet viselő mintája kapta. Érdekesség, hogy tesztelő panel szakácsszekciója (Vidák Zoltán, Takács Lajos, Bernát Dániel) sokkal magasabbra pontozta ezt a paprikát, mint a nem szakács foglalkozású kóstolók. Mindhármuknál ez a minta lett az első.

A NEGYEDIK HELYEZETT IS MEGYEI LETT

Negyedik lett a szatymazi mustra abszolút győztese, a zákányszéki Sós Győző „édes” papikája. Sós Győző nevével eddig nem találkoztak a kóstolók, korábban viszont évről évre a szatymazi verseny élmezőnyében szerepelt Sós János zákányszéki termelő, tehát nem lehetetlen, hogy ugyanarról a családi vállalkozásról van szó. Ötödik a Fajszi Paprika Manufaktúra Vikica márkanéven forgalmazott édes paprikája lett. A családi vállalkozás négy éve jelent meg saját márkanév alatt forgalmazott, csúcsminőségű paprikákkal a piacon.

Így alakult tehát a tesztelés végeredménye:

  1. Rubin Szegedi Csipedett „Kézzel Válogatott”
  2. Rubin Szegedi Bio
  3. Dr. Szabó Sándor „szegedi válogatás”
  4. Sós Győző „édes” (Zákányszék)
  5. Fajszi paprika Manufaktúra „Vikica”
  6. Kiss Paprika édes – Kiss Csaba, Bezdán
  7. Nagy Dániel mezőségi paprika
  8. Szűcs Zsolt „édes, Meteor fajta” (Forráskút)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb